16.03.2022.

11:34

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

SOROŠ ŽESTOKO NAPAO PUTINA: UPADOM U UKRAJINU POČEO JE TREĆI SVETSKI RAT! Milijarder se okomio i na Si Đinpinga: Dao je blanko ček, iznenadio me je

- Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara bila je početak trećeg svetskog rata koji ima potencijal da uništi našu civilizaciju, izjavio je za austrijski Standard američki milijarder mađarskog porekla 

Što se tiče komentara u Der Standardu, nakon početne rečenice da je 24. februara Putin započeo svetski rat, Soros je podsetio da su se 20 dana ranije susreli Putin i kineski predsednik Si Đinping, nakon čega su u javnosti izašli s dokumentom o partnerstvu između dve zemlje.

To što je dokument na kraju imao 5.000 reči, znači da su mu prethodili vrlo detaljni pregovori, Soros tumači ovako tumači:

- Iznenadilo me je što je Si Putinu dao "prazan ček" da umaršira u Ukrajinu i uvuče zemlju u rat.

Kineskog predsednika Soros vidi kao čoveka koji je osigurao sebi doživotnu vlast i koji je uveren u svoju ulogu u istoriji, rame uz rame da Mao Ce Tungom. Putina vidi kao čoveka koji na pragu 70. godine života ovo sad vidi kao poslednji pravi trenutak da udari svoj pečat na rusku istoriju:

- On ima jedan izobličeni koncept uloge Rusije u svetu. Čini se da veruje da ruski narod treba cara kojeg će slepo slediti, rekao je Soroš.

Informer

On dalje kaže da takva Putinova vizija doslovno "unakažava" tradicionalnu "rusku dušu".

Soroš se setio detinjstva i događaja kada je imao samo 14 godina:

- Kao dete puno sam puta sreo ruske vojnike kad su 1945. godine zauzeli Mađarsku. Iz tih susreta naučio sam da su to ljudi koji će s vama podeliti svoju zadnju koricu hleba kad ih to zamolite.

Moskva je Soroševo "Otvoreno društvo" 2015. godine proglasila "pretnjom ustavnim temeljima Ruske Federacije i državnoj sigurnosti", pa je zabranila rad te organizacije na teritoriji Rusije. Tri godine kasnije "Otvoreno društvo" je moralo da premesti svoje kancelarije iz Budimpešte u Berlin.