17.03.2022.

17:40

Foto:

Planeta

MOGUĆ SUSRET PUTINA I ZELENSKOG! Ipak, jedan uslov se mora ispoštovati!

Čavušoglu je kazao da se nada prekidu vatre u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da bi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i ruski lider Vladimir Putin mogli da se sastanu, ukoliko uslovi za rešavanje sukoba budu "na dohvat ruke".

- Postoji mogućnost da se dva lidera sastanu, ako postoji osnova za dogovor o pitanjima koja vidimo kao zbližavanje - poručio je Čavušoglu u Lavovu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, prenosi BBC. Naveo je da je "neophodno što pre pripremiti teren za sastanak na nivou lidera i da su već najavili da su spremni da budu domaćini".

Čavušoglu je kazao da se nada prekidu vatre u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, gde se, kako je rekao, još nalazi više od 100 turskih državljana. Šef turske diplomatije je rekao da je predložio 24-časovni prekid vatre koji bi nadgledale humanitarne grupe, prenosi Rojters.

Putin obavestio Erdogana o razgovorima Rusije i Ukrajine

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopštila je pres-služba Kremlja.

- Razgovarano je o različitim aspektima razvoja situacije oko izvođenja specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa. Vladimir Putin je takođe obavestio ruske i ukrajinske predstavnike o napretku pregovora - navodi se u poruci.

Erdogan je sa svoje strane izrazio nadu u pozitivan ishod pregovora Rusije i Ukrajine. Prema njegovim rečima, ako se proglasi trajni prekid vatre, onda će biti otvoren put ka dugoročnom rešenju, saopštio je kabinet turskog lidera. Pored toga, Erdogan je potvrdio spremnost da primi predsednike Rusije i Ukrajine u Ankari ili Istanbulu.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video: