18.03.2022.

07:00

Foto: Reuters/Tanjug/Fotoilustracija

Planeta

DVE NAJMNOGOLJUDNIJE ZEMLJE NA SVETU POD VELIKIM PRITISKOM VAŠINGTONA! SAD prete sankcijama Indiji i Kini!

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena strahuje da bi Moskva uz pomoć Pekinga i Nju Delhija mogla da zaobiđe zapadni embargo, te pokušava to da spreči pretnjom oštrim ekonomskim merama. Dve najmnogoljudnije zemlje na svetu, uprkos velikim pritiscima, zasad ipak odbijaju da se povinuju željama SAD.

Noćna mora za Vašington

Amerika, kojoj polako izmiče status najmoćnije svetske sile, pokušava da spreči bukvalno sve zemlje na svetu da posluju sa Rusijom. Jedan od velikih udaraca Bajdenovoj administraciji zadala je Indija, koja u UN nije osudila rusku agresiju na Ukrajinu i nadomak je toga da sklopi veliki energetski ugovor sa Moskvom.

- Rusija nudi naftu i druge proizvode uz velike popuste. Bićemo srećni da to prihvatimo. Moramo da rešimo još neka pitanja, kao što su tankeri, osiguranje i mešavine nafte. Kada to budemo završili, prihvatićemo tu diskontnu ponudu - rekao je neimenovani zvaničnik indijske vlade, dodajući da je prihvatanje ruske ponude u najboljem interesu indijske države i vlade.

Drugi visoki zvaničnik iz Nju Delhija precizirao je da je trenutno u toku rad na uspostavljanju mehanizma trgovine sa Rusijom, i to u domaćim valutama - rupijima i rubljama, koji će biti korišćen za plaćanje nafte i druge robe.

To će zadati veliki udarac američkom dolaru, što je ozbiljno zabrinulo SAD, koje su momentalno pojačale pritisak na vladu indijskog premijera Narendre Modija. Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je da bi "Indija stala na pogrešnu stranu istorije ukoliko bi nastavila da sarađuje sa Ruskom Federacijom".

- Savetujem svim državama u svetu da ne krše sankcije koje je Amerika uvela Rusiji. Moguće je da Indija ne bi prekršila embargo ukoliko bi kupila energente od Rusije, ali nije stvar samo u tome. Treba takođe razmišljati i o tome gde želite da budete. U ovom trenutku se piše istorija, a podrška Rusiji i ruskom rukovodstvu jeste podrška invaziji koja će očigledno imati razorne posledice - rekla je Psakijeva.

Informer

Kina ne trpi pretnje

Kad je reč o izolaciji Rusije, Vašingtonu jedini veći problem od Indije trenutno predstavlja Kina, koja sa Rusijom već dugo neguje odlične partnerske odnose u skoro svim sferama. Peking, koji je kao i Indija bio uzdržan tokom glasanja o rezoluciji UN kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, saopštio je da mu ne pada na pamet da prema američkom diktatu uvodi sankcije Moskvi. Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji nedavno je ponovio da Peking ima pravo sam da odlučuje o svojim nacionalnim interesima i da neće trpeti nikakvo nametanje stavova u vezi sa sukobom u Ukrajini.

- Nećemo biti pod uticajem ekonomskih sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji. Kina nije deo krize u Ukrajini, a još manje želi da bude pogođena embargom. Mi smo protiv sankcija i imamo pravo da štitimo svoje legitimne interese. Sukob u Ukrajini proizvod je višegodišnjih bezbednosnih protivrečnosti u Evropi i nema veze sa nama - rekao je Vang Ji.

Kina pamti bombardovanje ambasade u Beogradu

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg zahtevao je početkom nedelje od Kine da pod hitno osudi rusku invaziju na Ukrajinu, ali je od zvaničnog Pekinga dobio odgovor da nema moralno pravo da deli lekcije, niti da bilo šta zahteva, budući da je Alijansa bombardovala kinesku ambasadu u Beogradu.

- Kinezi mogu u potpunosti da saosećaju sa patnjama drugih zemalja jer dobro pamte ko je bombardovao našu ambasadu u Jugoslaviji 1999. godine. Ne treba nam predavanje o pravdi od nepoštovaoca međunarodnog prava - saopštilo je kinesko diplomatsko predstavništvo pri UN.

Bajden danas zove Sija Đinpinga

Bela kuća saopštila je juče da će predsednik Džo Bajden danas razgovarati sa kineskim liderom Sijem Đinpingom i još jednom pokušati da ga nagovori da prekine odnose sa Rusijom i toj zemlji uvede sankcije. Međutim, izvori iz Pekinga navode da se Kina sigurno neće predomisliti i da će nastaviti da trguje i sarađuje sa Moskvom, naročito sad kad je Putinov režim spreman da "prijateljskim zemljama ponudi energente po sniženim cenama".

Informer

Kinu ne treba potcenjivati

Srpski analitičari kažu da se Kina nalazi pod velikim pritiskom, ali da tu zemlju ne treba potcenjivati.

Novinarka Ljiljana Smajlović smatra da Kina neće uvesti sankcije Rusiji.

- Velike zemlje imaju svoje interese. Amerikanci ne veruju kineskim zvaničnicima, jer Peking doživljavaju kao pretnju. Kinezi smatraju da su u bici za dominaciju i godi im kada Putin kaže da je gotovo sa dominacijom Amerike. Putinova odluka da se okrene Aziji jedina je moguća. Uostalom, zašto je Kisindžer išao u Kinu? Pa da bi sprečio blok Kine i Rusije - kaže Smajlovićeva.

Ekonomista Slaviša Tasić kaže da Rusija zbog sankcija Zapada nema drugog izlaza nego da se okrene Kini.

- Rusija je sebe saterala u ćošak, ostaje joj samo Kina. Ta zemlja raste, druga je ekonomija sveta, ali je juan vrlo slab u odnosu na dolar u smislu uticaja. Kina se nada da će se to promeniti i da će juan rasti, ali to se još nije dogodilo - ističe Tasić.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video: