19.03.2022.

16:47

Foto: Tanjug/AP

Planeta

RAT ĆE TRAJATI DO KRAJA MAJA - PROVERENO! A UKRAJINA NI TADA NEĆE UĆI U NATO? Progovorio čovek blizak Zelenskom koji je do sada ćutao - sve se znalo još 2019!

Rat protiv Rusije će trajati još mesec, mesec i po dana, do kraja maja, tvrdi Oleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Njegova predviđanja dobijaju na težini ukoliko se u obzir uzme to da je Arestovič još u govoru iz 2019. godine najavio izbijanje rata između Ukrajine i Ruske Federacije zbog namere zvaničnika u Kijevu da zemlja postane članica NATO.

Veliko razaranje

Zanimljivo je da je savetnik Zelenskog ranije iznosio i pretpostavke da bi Rusija mogla da izvrši aneksiju Krima, kao i da će doći do eskalacije nasilja u Donbasu.

- Ne, nećemo govoriti ni o kakvom vremenskom okviru za početak i okončanje rata. Naprotiv, ovo će najverovatnije gurnuti Rusiju u veliku vojnu operaciju protiv Ukrajine. Moraće da uništavaju infrastrukturu i razaraju teritoriju - odgovorio je Arestovič 2019. na pitanje o potencijalnom ulasku Ukrajine u NATO.

On je tada predvideo opkoljavanje Kijeva, ulazak ruskih trupa u Ukrajinu s teritorije Belorusije i nameru da se stvori kopneni koridor između Krima i Donbasa.

Informer

Odnos sa NATO

Bez zatvaranja neba

Zanimljivo je da je Oleksij Arestovič u intervjuu iz 2019. gotovo do tančina predvideo kako će izgledati odnos između zvaničnog Kijeva i NATO.

- U slučaju vojnog konflikta između Ukrajine i Ruske Federacije, koji je 99,99 odsto izvestan, naša država će dobiti pomoć u novcu, oružju, sankcijama i verovatno instruktorima za obuku kopnenih snaga. Ali neće biti uvođenja zone zabranjenog leta - poručio je Arestovič.

Predsednik Ukrajine je do sada u više navrata bezuspešno zahtevao od NATO uvođenje zone zabranjenog leta.

- Rusija neće ući u direktan sukob sa NATO. S velikom sigurnošću mogu da kažem da će cena našeg članstva u NATO biti veliki rat s Rusijom. Ako se ne učlanimo, Rusija će nas progutati za 10-12 godina. Uslediće vazdušni udari i napad kopnenih trupa, koje su raspoređene oko granice. Pokušaće da opkole naše snage oko Donjecka, izvešće napad s Krima i iz Belorusije. Biće to pravi rat. Najkritičnije godine su od 2020. do 2022, kao i od 2024. do 2026. godine - rekao je on u intervjuu za Apostrof TV.

Veliki gubici

Sada Arestovič u novom snimku obrazlaže zašto misli da će se rat okončati do kraja maja:

- Rusija je krenula u rat sa više od 90 bataljona i taktičkih grupa. Od toga je više od 30 uništeno ili onesposobljeno za borbu. Sada iz Rusije šalju pojačanja i plaćenike, ali njihova efikasnost je slaba. Kada napadi posustanu, vreme je za kontraudare, i to će ubrzati kraj rata.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO: