22.03.2022.

09:56 >> 10:00

Foto: Tanjug/AP

Planeta

RUSKE TRUPE OSLOBODILE POLOVINU MARIJUPOLJA!

Jedinice Oružanih snaga Rusije i DPR oslobodile su oko polovinu oblasti Marijupolj, javilo je Ministarstvo informisanja DPR.

U vreme proglašenja DPR-a 2014. godine, Mariupol sa oko 450 hiljada stanovnika bio je drugi po veličini grad u republici posle Donjecka. Međutim, u junu iste godine ukrajinske snage bezbednosti povratile su kontrolu nad Marijupoljom.

Zamenik komandanta Vostok bataljona DPR Aleksandar Semenov je 7. marta 2022. rekao da je grad opkoljen, te da je počelo čišćenje njegovih pojedinačnih okruga. Pored ostalih ukrajinskih jedinica u Marijupolju postoji nacionalistički puk "Azov", protiv čijih boraca je pokrenut krivični slučaj u Rusiji.

Prema Puškilinovim rečima, još nekoliko hiljada militanata nacionalističkih bataljona sada ostaje u Marijupolju. Pored toga, stanovnici grada, prema rečima šefa DPR- a, ne znaju za humanitarne koridore i u "užasnom su stanju".

Informer

Vladimir Putin je 21. februara, reagujući na zahteve republika u Donbasu i nakon apela poslanika Državne dume, potpisao uredbe kojima se priznaje suverenitet LPR-a i DPR-a. Ujutru 24. februara, Rusija je pokrenula vojnu specijalnu operaciju demilitarizacije Ukrajine. Putin je ocenio da je to cilj "zaštite ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju, genocidu od strane kijevskog režima". Prema ministarstvu odbrane, Oružane snage udaraju samo na vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe.

Uoči ministarstva odbrane predložio je ukrajinskoj strani da otvori humanitarne koridore iz Marijupolja za izlazak civila, kao i naoružanih jedinica i stranih plaćenika - bez oružja i municije. Potpredsednica vlade Ukrajine Irina Vereščuk odbacila je ovaj predlog.

BONUS VIDEO:

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.