23.03.2022.

10:29

Foto:

Planeta

Moskva IMA PLANOVE I ZA HRVATSKU I ZA BIH! Ruski ambasador u Sarajevu OTKRIO: Procenjujemo sve, geostratešku situaciju, pretnje!

Kalabuhov je istakao da Kremlj nikada nije pretio BiH i da Rusima ne smeta to što Sarajevo želi da uđe u NATO pakt, ali da neće tolerisati bilo kakve pretnje Moskvi.


- Ne smeta nama da BiH uđe u NATO. Mi ne pretimo nikome, ali upozoravamo. Zamislimo situaciju: BiH je postala članica NATO i Brisel odluči da tu postavi nuklearne rakete usmerene ka Moskvi. Šta mora da učini Rusija? Mi ćemo strateški procenjivati situaciju i zato mislim da izlaz mora biti zajednički evropski sistem bezbednosti, a ne NATO... - kazao je Kalabuhov, dok je na pitanje novinara zašto mu ne smetaju Hrvatska, Mađarska i Bugarska, koje su već članice NATO, odgovorio:

- Odakle vi znate da mi nemamo planove za Hrvatsku, Bugarsku, Poljsku? Imamo planove protiv NATO pakta, i to ne krijemo. Procenjujemo geostratešku situaciju, gledamo odakle dolaze pretnje i reagujemo...


Posle ove izjave ambasadora oglasio se predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, koji je ustvrdio da je reč o 'strašnoj ruskoj pretnji'.

Reagujemo na pretnje

Imamo planove protiv NATO pakta. Procenjujemo geostratešku situaciju, gledamo odakle dolaze pretnje i reagujemo
Igor Kalabuhov


- Nismo sami i to moraju svi da znaju. U koordinaciji sa saveznicima pratićemo situaciju u regionu, dogovorićemo i koordinisati aktivnosti i brinuti se o sigurnosti. Izjava Kalabuhova je potpuno neprihvatljiva retorika i uvijena pretnja, koju ruske vlasti očigledno koriste poslednjih meseci - naglasio je Jandroković.


Komentarišući sve ove navode, bivši šef srpske diplomatije Vladislav Jovanović kaže da izjava Kalabuhova važi za svaku zemlju u NATO paktu koja bi koristila snagu protiv Rusije.


- Kalabuhov je hteo da naglasi da bi Rusija morala da odgovori u slučaju da dođe neprijateljska akcija sa ovih terena koje je spomenuo. Njegova izjava važi za svaku zemlju u NATO paktu. Ipak, smatram da do nekog novog, šireg sukoba neće doći - zaključuje Jovanović.