23.03.2022.

07:00

Foto:

Planeta

UŽAS! NEHUMAN ODNOS PREMA RUSKIM KAMIONDŽIJAMA ŠIROM EU! Nemci drže ruske vozače kao u logoru!

Ruske kamiondžije već nedeljama trpe neviđenu torturu širom Evrope zbog rata u Ukrajini!

Skidanje tablica, razbijanje kamiona i farova, cepanje tendi, guranje vozila u jarak, najgore psovke i napadi, zadržavanje po 15 dana na carini u prostoru nalik logoru, bez hrane i vode samo su neke od stvari koje doživljavaju ruski vozači na evropskim putevima.

Iživljavanje

Zamislite očajne Ruse, ljude od 60 godina, koji se danima nisu okupali, ni supu pojeli, a ograđeni su žicom i tretirani su gore nego životinje
Goran Đorđević

Agresiju prema Rusima ne pokazuju samo Ukrajinci već i donedavno tolerantni Evropljani, pre svega Nemci, zatim Poljaci, Francuzi, Italijani, na koje je pogubno uticala antiruska propaganda u zapadnim medijima. A što je najgore, svi ovi napadi se odvijaju uz punu podršku lokalnih vlasti i policije, koja ne čini ništa da ih zaštiti.

'Drug na drumu'

Vozači iz Srbije, članovi udruženja 'Drug na drumu', svakodnevno pomažu ruskim vozačima i daju im hranu i piće kada god ih zateknu na putu.

Ne štede ni žene

Goran Keleman nam je otkrio da od maltretiranja i iživljavanja nisu pošteđene ni žene vozači iz Rusije.

- Jednoj Ruskinji su u Nemačkoj skinuli tablice sa kamiona i ona nije mogla da se pomeri sa parkinga danima. A na svu tu muku, još su joj napisali dve kazne jer je duže ostala na parkingu nego što sme, iako su jasno videli u kakvoj je žena situaciji - ispričao nam je Keleman.

- Naišao sam na carinskom terminalu u Nemačkoj na kamiondžije iz Rusije koje su tamo držali u prostoru ograđenom žicom punih 15 dana, navodno zbog dokumenata, iako su im svi papiri bili ispravni. Nisu im dali ni da odu da kupe hranu i vodu. Držali su ih tamo kao u logoru! Kada sam to video, uzeo sam sve što sam imao u kamionu, vodu, meso, krompir, luk, sokove, nešto para i dao sam im sve - priča za Informer vozač šlepera Goran Đorđević i dodaje:

- Scene koje sam video na putu nikada neću moći da zaboravim. Zamislite očajne Ruse, ljude od 60 godina, koji se danima nisu okupali, ni supu pojeli, a ograđeni su žicom, zakatančeni i tretirani gore nego životinje. Takvo zversko ponašanje i iživljavanje nad ljudima koji ništa nisu krivi u 21. veku je potpuno neprihvatljivo. U stalnom su strahu. Nosim srpsku zastavu na kamionu, a čim su to ruske kolege videle, bilo im je lakše. Kada sam im dao hranu i vodu, počeli su da plaču. Tuga Božja...

Suze zbog brojanice

Sličnu situaciju doživeo je i njegov kolega Goran Keleman.

- Rusima kradu tablice, psuju ih, pokazuju im srednji prst. Nedavno su Ukrajinci u Nemačkoj pretukli jednog kolegu, jedva je izvukao živu glavu. Oni su mu uz najgore uvrede i psovke demolirali kamion kod Ulma, a čovek je jedva uspeo da se zaključa u kabinu. Čim sam čuo za njega preko radio-stanice našeg udruženja 'Drug sa druma', zaputio sam se tamo jer sam bio najbliži. Kada sam došao do kamiona, video sam preplašenog Rusa. Govorio sam mu da sam Srbin i da sam mu prijatelj i pokazivao vodu i hranu koju sam doneo, ali on, skamenjen od straha, i dalje nije otvarao. Na kraju sam mu pokazao brojanicu sa krstom i prekrstio se i tek tada je malo otvorio prozor, toliko da možemo da pričamo. Uspeo sam da mu objasnim da želim da mu pomognem i dam hranu i piće i on je otvorio vrata, spustio glavu na volan i zaplakao. Bilo je toliko potresno da sam i ja zaplakao - iskren je Keleman.

Najteže na granici Poljske i Ukrajine

Predsednik udruženja 'Drug sa druma' Petar Vidović kaže za Informer da je za ruske vozače možda i najteža situacija na prelazu Brest između Poljske i Ukrajine.

- Sve to što rade ruskim vozačima toliko je nehumano da nemam reči i mi kamiondžije iz Srbije se trudimo da maksimalno pomognemo kolegama... Pored Nemačke, najteža situacija za šofere iz Rusije jeste na najvećem prelazu između Poljske i Belorusije. Tu ih prvo zadržavaju danima, a potom kada pređu granicu, dočekuje ih grupa ukrajinskih nacista koji ih maltretiraju. Baš, baš strašno! - priča Vidović.