23.03.2022.

13:34 >> 15:36

Foto: tajnug/AP

Planeta

PUTIN MENJA ODLUKU O ISPORUCI GASA EVROPI! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je izjavio da "nema smisla isporučivati robu iz Ruske Federacije u EU i primati robu u njihovoj valuti, te da će plaćanje gasa biti konvertovano u rublje".

- Doneta je odluka da se plaćanja za isporuku gasa Evropi što pre konvertuju u rublje - izjavio je ruski predsednik, prenosi ria.ru.

U poslednjih nekoliko nedelja, kao što znate, niz zapadnih zemalja doneo je nelegitimne  odluke o takozvanom "zamrzavanju ruske imovine", rekao je predsednik Rusije.

- Tako je kolektivni zapad podvukao crtu što se tiče pouzdanosti svojih valuta. O tome smo već  govorili kako su  precrtali poverenje u svoje valute. I SAD i EU su objavile,  u principu, neizvršavanje stvarnih obaveza prema Rusiji - prema njegovim rečima, isporuka robe i u EU i u SAD i plaćanje u dolarima i evrima ili  drugim valutama nema za Rusiju nikakvog smisla.

- Promene se tiču samo valute plaćanja  koja će biti promenjena  u ruske rublje. Molim vladu da da odgovarajuću direktivu Gaspromu za unošenje izmena u postojeće ugovore - zaključio je Putin.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu, a kao odgovor na to, zapadne zemlje su najavile velike sankcije Moskvi, pre svega u bankarskom sektoru i snabdevanju visokotehnološkim proizvodima.