24.03.2022.

17:29

Foto:

Planeta

ODBIJEN PREDLOG RUSIJE! Un usvojila novu rezoluciju, Moskva osudila "antiruski" potez!

UN su pozvale na hitan prekid vatre i zaštitu miliona civila i domova, škola i bolnica koji su ključni za njihov opstanak. Za rezoluciju je u četvrtak glasalo 140 prema 5, a samo su se Belorusija, Sirija, Severna Koreja i Eritreja pridružile Rusiji u protivljenju toj odluci.

Uzdržano je bilo 38, uključujući Kinu.

U rezoluciji se žali zbog „strašnih humanitarnih posledica“ ruske agresije, za koju se kaže da je „u razmerama koje međunarodna zajednica decenijama nije videla u Evropi“. Izražava se žaljenje zbog ruskog granatiranja, vazdušnih napada i „opsade“ gusto naseljenih gradova, uključujući i južni grad Marijupolj, i zahteva nesmetan pristup humanitarnoj pomoći.

Glasanje je bilo skoro potpuno isto kao i za rezoluciju od 2. marta koju je usvojila skupština kojom se zahteva hitan prekid vatre i povlačenje trupa Rusije. Zahteva se zaštita za sve civile i infrastrukturu koja je neophodna za njihov opstanak. Tada je u glasanju bio 141 glas "za", i 5 "protiv", uz 35 uzdržanih.

Rusija: Rezolucija je antiruska

Rusija je osudila rezoluciju kao „antirusku“ i optužuje svoje pristalice da nisu zaista zabrinuti zbog humanitarne situacije na terenu, rekavši da žele da politizuju pomoć.

Podsetimo, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije juče usvojio nacrt ruske rezolucije o Ukrajini u kojem se poziva na dogovoreni prekid vatre za evakuaciju civila.

Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a preostale članice SB UN bile su uzdržane, među kojima su Francuska, Velika Britanija, SAD, Indija, Irska, Kenija, Meksiko, Norveška, Albanija, Brazil, Gabon, Gana, UAE, prenosi agencija Tas.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video: