25.03.2022.

17:00

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

PO OKONČANJU RATA - NEĆE BITI NE SAMO UKRAJINE, VEĆ NI SADAŠNJE RUSIJE! Stvar je u tome što više nema povratka na staro, ne zato što...

Ali, postsovjetska tranziciona era je završena: era dvosmislenosti, dvostruke vere, nejasnoća i svakog drugog dvoumlja.

Opet ćemo živeti u SSSR, ali ne u onom od kojeg se plaše antisovjetčiki, a ni u onom o kojem maštaju komunisti. Ne, mi počinjemo da gradimo pravednu, solidarnu, suverenu Rusiju. Sa oživljavanjem svega najboljeg što je ugrađeno u naš nacionalni kod, sa jačanjem i stvaranjem onoga što će nam omogućiti da živimo po savesti i sopstvenoj pameti.

Nemamo alternativu: nijedna druga Rusija neće izdržati test u eri globalnih oluja i naskoka na nas.
       
Nova Rusija neće nastati magijom, biće je mnogo teže izgraditi nego pobediti sada na bojnom polju. Za taj proces će nam biti potrebna mobilizacija duha i volje, snage i vere, za to nam neće biti dovoljna ni godina ni decenija.
       
Ali, mi smo već krenuli tim putem, čak i ako ga sami još ne razumemo.
       
Nije nas Putin gurnuo na taj put već naša ruska istorija koju mnogi od nas nisu znali, niti hteli da znaju i razumeju.

Pravda je takav društveno-ekonomski način života u kome se podstiče radnik, stvaralac - proizvođač, inženjer, pronalazač... Oni koji stvaraju, a ne pakuju i preprodaju.
       
Ovo nije poricanje značaja marketinga i trgovine, već drugačija hijerarhija vrednosti, drugačija piramida na tržištu rada. Da, tržište, doduše sa velikim državnim uticajem, jer ne treba da se vraćamo u sovjetski socijalizam, ali moramo hitno da se oslobodimo iluzija o „nevidljivoj ruci tržišta".