25.03.2022.

16:56

Foto:

Planeta

ŠOK! MEDLIN DOBIJA SVOJ MOST!? Ko nam i zašto nameće ljubav prema ovoj ženi, mnogi je nisu voleli ni za života, a sada slave nju i NATO!?

Novo ime sada treba da odobri Gradska skupština Praga i relevantne okružne vlasti. Zamenik gradonačelnika za saobraćaj Adam Šajnher je istakao da su već postojali planovi da se most nazove po ženi.

"Pre svega želim da kažem da most koji planiramo da izgradimo još nije dobio ime. Zvao se 'Dvorečki most', ali to je bio samo radni naziv i ionako se nikada nije tako zvao, jer je prvobitno trebalo da ide iz naselja Dvorce", rekao je on.

Dodao je da je ova lokacija od tada ukinuta i da je sada planirano da most ide od Smihova do Podolija.

"Proteklih nekoliko meseci tražili smo novo ime i zapravo sam pre nekoliko nedelja tražio imena veoma važnih žena, jer sam mislio da bi to mogao biti prvi most u Pragu koji će dobiti ime po ženi. Kada smo pre dva dana primili veoma tužnu vest o smrti Medlin Olbrajt, predložio sam da bi Pragu bila čast da most nazove po njoj. Ona je ipak rođena u Smihovu, tako da ima veoma blisku vezu sa lokacijom mosta. Zaista je rođena samo nekoliko stotina metara od mesta gde će stajati. Ona je takođe bila jedna od najuticajnijih Čehinja na međunarodnom nivou", naglasio je Šajnher.

Informer

Naveo je i da je bila veoma važna za Češku jer je pomogla da postanu deo NATO-a.

Međutim, predlog tek treba da bude razmatran.

"Samo sam nezvanično razgovarao o predlogu sa predstavnicima Praga 4 i 5. Za sada su mi rekli da se to čini kao dobra ideja i da će o tome razgovarati u svojim timovima. Što se tiče komisije, ona će se sastati za četiri nedelje nakon čega će odlučiti Gradsko veće", zaključio je gradonačelnik Praga.

BONUS VIDEO: