26.03.2022.

18:49

Foto: printscreen

Planeta

BAJDEN SE OBRATIO U VARŠAVI! Duga borba u Ukrajini je pred nama! Preti nam DECENIJSKI rat! (Video)

Bajden je govorio dok je skladište goriva u ukrajinskom gradu Lavovu na zapadu bilo u plamenu nakon što su ruski projektili pogodili objekat u subotu. Predsednik je obavešten o napadu pre nego što je održao govor, preneo je CNN.

„Imamo svetu obavezu da branimo svaki pedalj teritorije NATO-a“, rekao je Bajden i dodao da ruske akcije u Ukrajini prete da donesu „decenijski rat“.

„Nemojte ni pomišljati da pređete na jedan inč teritorije NATO-a“, Bajden je takođe naveo da je ruski predsednik Vladimir Putin kriv za sukob u istočnoj Evropi, nazvavši ga „strateškim neuspehom“.

"Brzi i kažnjavajući troškovi su jedina stvar koja će navesti Rusiju da promeni kurs“, rekao je Bajden, misleći na ekonomske sankcije.

„Vi, ruski narod, niste naš neprijatelj. Bajden je dodao da zapadni saveznici moraju da se „očvrsnu” za „dugu borbu koja je pred nama” u ratu Rusije sa Ukrajinom.
 

„U ovoj borbi moramo da budemo bistrih očiju“, rekao je Bajden.

„Ova bitka neće biti dobijena ni danima, ni mesecima. Moramo da se pripremimo za dugu borbu koja je pred nama.”

Bajden je svoj govor započeo pozivanjem na reči pape Jovana Pavla II, prvog pontifika izabranog iz Poljske.

„Ne plašite se“, rekao je Bajden, citirajući reči Karola Vojtile, koji je izabran za papu 1978. i bio je prvi neitalijanski papa od Adrijana VI u 16. veku.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO: