28.03.2022.

19:28

Foto:

Planeta

NEKI NACISTI SE MOŽDA I IZVUKU, ALI KOMANDANT AZOVA NE MOŽE! Rusi srušili helikopter koji je krenuo u evakuaciju zloglasnog hitlerovca! MOŽE LI NATO DA GA SPASE?!

U regionu Marijupolja, pet kilometara od obale preko Azovskog mora, oboren je ukrajinski helikopter Mi-8, koji je krenuo u hitnu evakuaciju komandanata ekstremističkog bataljona "Azov" koji su napustili svoje podređene, rekao je Konašenkov.

To je potvrdila i Narodna milicija DNR. Kako je saopšteno iz resora, "kijevski režim je pokušao da evakuiše komandanta 36. Brigade "Baranjuka" i komandanta "Azova" Denisa Prokopenka iz pogona "Azovstalž".

Podsetimo, puk "Azov" je dobrovoljačka paravojna grupa osnovana 2014. godine. Od početka smrtonosnog sukoba na istoku bori se protivRusa u istočnoj Ukrajini. Puk je ozloglašen zbog svojih krajnje desničarskih stavova.

(VIDEO) NJUJORK IMA BRONKS, A BEOGRAD ULICU PATRISA LUMUMBE! Ovo kao da je ukleti deo srpske prestonice - INFORMER U DELU GRADA KOJI SVI...

Naime, "Azov", iako formalno deo ukrajinske Nacionalne garde, de fakto je privatna vojska , a njegovi trenutni izvori finansiranja su nepoznati. Bataljon kaže da se oslanja na privatne donacije.

Članovi puka suočili su se sa brojnim optužbama za brutalčne ratne zločine . Čak su i "Human Rights Watch" i "Amnesty International" u prošlogodišnjem zajedničkom izveštaju rekle su da su primile verodostojne optužbe o mučenju i "drugim sramnim zloupotrebama" od strane dobrovoljačkih bataljona, među kojima je bio i "Azov".

PODAVIĆE SE HILJADE LJUDI, AKO NENONACISTI ISPUNE PRETNJU... Moskva otkrila pakleni plan "hitlerovaca" u Odesi - HOĆE DA RAZNESU BRANU?!

Bataljon je osnovao paravojni kamp za obuku dece pod nazivom "Azovec".

Obuka, koja se fokusira na veštinu ratovanja i fizičke vežbe, prožeta je nacionalističkim idejama.

Njihov amblem ima upadljivu sličnost sa Volfsanđelom (Wolfsangel), koji su nacističke nemačke divizije naširoko koristile tokom Drugog svetskog rata.