29.03.2022.

09:18

Foto: Printscreen You Tube

Planeta

U ŠPANIJI 4 DAN ZAREDOM BLOKIRANI PUTEVI! Protesti transportnih radnika se nastavili! (FOTO) (VIDEO)

Transportni radnici blokirali puteve u znak protesta protiv poskupljenja goriva.

Oko 70 ljudi učestvovalo je u demonstracijama u Barseloni u ponedeljak. 

Posle uvođenja antiruskih sankcija, cene benzina i namirnica su naglo porasle, što je izazvalo skupove širom delova Evrope.

Štrajkovi će se nastaviti jer španski kamiondžije odbijaju ponudu vlade Vozači kamiona se okupljaju tokom demonstracija u gradu Pamplona u španskoj Navari. 

Nakon više od dvanaest sati pregovora u četvrtak, 24. marta, španska vlada je sklopila preliminarni sporazum sa velikim sindikatom transporta o subvencionisanju goriva za vozače kamiona koji štrajkuju. Međutim, kao što je uobičajeno u španskoj sindikalnoj politici, postoji nekoliko manjih različitih sindikalnih grupa koje organizuju obustavu transporta, a koje su odbile ponudu i nastaviće štrajk u treću nedelju.

Ponuda zapravo predstavlja smanjenje cena goriva za kamiondžije od 20 odsto između 1. aprila i 30. juna, ali nakon što je odbila da pregovara sa sindikatima koji su zapravo sazvali štrajk – što ga neki u vladi upoređuju sa „krajnjom desnicom“ – vlada je umesto toga je radio sa nacionalnim sindikatom, Comite Nacional de Transporte por Carretera, koji čak i ne predstavlja većinu štrajkača kamiondžija.

 BONUS VIDEO: