29.03.2022.

11:50

Foto: Reuters

Planeta

ŠOJGU: FOKUSIRAMO SE NA GLAVNI CILJ! Rusija će imati adekvatan odgovor!

- Pratimo izjave lidera pojedinih zemalja NATO-a o njihovoj nameri da Ukrajini isporuče avione i PVO sisteme. Ako budu sprovedene, mi ćemo adekvatno reagovati - rekao je Šojgu, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, tokom specijalne operacije ukrajinske snage su pretrpele značajnu štetu, vazduhoplovstvo i PVO sistemi su skoro uništeni, a mornaričke snage su „prestale da postoje“.

- Ostvarena je dominacija u vazduhu. Vazduhoplovstvo i PVO sistemi su praktično uništeni - napomenuo je ministar.

Informer

Sergej Šojgu

Ostvareni glavni zadaci prve faze specijalne vojne operacije u Ukrajini
 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je prošle nedelje pozvao NATO da Ukrajini da svaki stoti tenk i avion.

Ostvareni su glavni zadaci prve faze specijalne vojne operacije u Ukrajini, sada možemo da se fokusiramo na glavni cilj, a to je oslobođanje Donbasa, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je tokom konferencijskog poziva najpre govorio o toku specijalne operacije.

- Glavni zadaci prve faze operacije su generalno ispunjeni. Znatno je smanjen borbeni potencijal ukrajinskih Oružanih snaga, što omogućava da usredsredimo pažnju i glavne napore na postizanje glavnog cilja – oslobođenje Donbasa - naglasio je Šojgu.

Na Crnom moru stvorena realna pretnja civilnoj plovidbi
 

Istovremeno, Šojgu je rekao da ukrajinska vojska nepromišljeno koristi pojedine vrste oružja što stvara pretnju u različitim regionima, uključujući Crno more.
 

- Posledice toga što ukrajinske Oružane snage nepromišljeno koriste pojedino oružje manifestuju se u različitim regionima - ocenio je on. Ministar je, između ostalog, primetio da je „na Crnom moru stvorena realna pretnja civilnoj plovidbi“.
 

- Turska vojska je neutralisala dve morske mine u blizini obala Rumunije i Bosfora - podsetio je on.

BONUS VIDEO: