30.03.2022.

10:22

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Korak ka miru! Detalji uspešnih pregovora delegacija Kijeva i Moskve u Istanbulu! Ukrajina odustala od NATO!

Rusija i Ukrajina nalaze se nadomak sporazuma koji bi mogao da okonča bratoubilački rat.

Delegacije Moskve i Kijeva juče su u Istanbulu postigle preliminarni dogovor o nacrtima mirovnog sporazuma koji treba da budu uobličeni u zvanični dokument. Prema dogovoru, Ukrajina će odustati od NATO i biće trajno neutralna uz međunarodne bezbednosne garancije, a uz to, neće pokušavati vojno da vrati Krim i Donbas. Rusija se, s druge strane, neće protiviti ulasku Ukrajine u EU, a pristala je i da smanji sadašnji intenzitet vojnih dejstava.

Informer

Jučerašnji pregovori u Istanbulu, u palati Dolmabahče, trajali su oko tri sata, nakon čega su obe delegacije napustile Tursku. Šef ruskog pregovaračkog tima Vladimir Medinski izjavio je da su razgovori prvi put bili smisleni i da je Ukrajina izašla s konkretnim predlozima.

Erdogan: Turska spremna za susret Putina i Zelenskog

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je pozdravio dve delegacije, nakon čega je službeno otputovao u Uzbekistan. On je poručio da je Turska spremna da organizuje susret između Putina i Zelenskog.
- Došlo je vreme da razgovori daju konkretne rezultate bez obzira na to što pregovarači imaju legitimne zabrinutosti. Za zaustavljanje ove tragedije odgovornost je obe strane. U postizanju pravičnog mira ne sme biti gubitnika, a nastavak sukoba nikome ne ide u korist - rekao je Erdogan.


- Pregovori su bili konstruktivni. Od Ukrajine smo dobili pisane predloge, u kojima ta zemlja potvrđuje spremnost da bude neutralna, neblokovska i nenuklearna. Osim toga, Ukrajina je spremna da se obaveže da nikad neće proizvoditi niti razmeštati na svojoj teritoriji oružje za masovno uništenje, uključujući hemijsko i bakteriološko. Obećava i da na svojoj teritoriji neće dozvoliti strane vojne baze, niti trupe - rekao je Medinski.

Smisleno

Razgovori su prvi put bili smisleni, Ukrajina je izašla s konkretnim predlozima
Vladimir Medinski


On je dodao da Kijev traži da stalne članice Saveta bezbednosti UN, Nemačka, Kanada, Poljska, Izrael i Turska budu garanti ukrajinske bezbednosti.

Informer


- S tim zahtevom Kijeva nismo saglasni u potpunosti, pa će ga predsednik Vladimir Putin dodatno razmotriti. Nakon toga, Kremlj će odgovoriti da li je saglasan da predloge Kijeva usvoji - kazao je Medinski, dodajući da Rusija nema ništa protiv da Ukrajina bude članica EU.


Prema njegovim rečima, Rusija je obećala da će smanjiti intenzitet vojnih operacija u Ukrajini, kao gest dobre volje.

Hoće da o statusu Krima pregovaraju 15 godina?!

Glavni pregovarač Kijeva David Arahami rekao je da je predložio da status Krima bude rešen u narednih 15 godina.
- Kijev predlaže održavanje konsultacija s Rusijom o statusu Krima u narednih 15 godina - rekao je Arahami.


- Značajno će biti smanjena borbena dejstva u Kijevu i Černigovu - rekao je Medinski i istakao da to ne znači primirje.


Kako je naglasio nakon jučerašnjih razgovora, moguće je da se Vladimir Putin i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nađu oči u oči.

Informer

- Ipak, potrebno je da prvo pripremimo mirovni sporazum, zatim da ga odobre pregovaračke delegacije, onda i ministri spoljnih poslova na sastanku. Tek onda postoji mogućnost da se šefovi država nađu i potpišu sporazum - objasnio je Medinski.

Prekid vatre obavezan

S druge strane, šef ukrajinske delegacije David Arahami rekao je da njegova zemlja pristaje na neutralan status ako zaživi sistem bezbednosnih garancija, koji Kijev zahteva.

Predlozi za nacrt sporazuma

- Ukrajina će biti proglašena trajno neutralnom državom, neće se priključiti nijednom bloku i nikad neće imati nuklearno oružje, niti bilo koje drugo oružje za masovno uništenje
- Kijev traži da bezbednost zemlje garantuju sve stalne članice Saveta bezbednosti UN - Kina, Rusija, Francuska, SAD i Velika Britanija, kao i Nemačka, Kanada, Poljska, Turska i Izrael
- Međunarodne bezbednosne garancije ne važe za Krim i Donbas
- Ukrajina neće pokušati vojno da vrati Krim i Donbas
- Kijev neće dozvoliti razmeštanje stranih trupa i pravljenje vojnih baza na svojoj teritoriji. Isto važi i za vojne vežbe sa međunarodnim snagama
- Rusija se neće protiviti ulasku Ukrajine u EU


- Za finalni sporazum neophodno je da na celoj teritoriji Ukrajine na snagu stupi sporazum o potpunom prekidu vatre s Rusijom. To je predočeno ruskoj strani i sad Kijev čeka zvanični odgovor Moskve - rekao je Arahami.

Informer

Sporazum mora na referendum

Šef kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je juče da sporazum o garancijama bezbednosti Ukrajine mora biti odobren na referendumu.


- Implementacija sporazuma odvijaće se po sledećoj šemi - prvo će biti održan referendum, na kojem će se građani Ukrajine izjasniti o sporazumu, a potom će on biti ratifikovan u parlamentima država, koje će biti njegov garant i u parlamentu Ukrajine. To je ključno. To jest, moramo dobiti podršku društva kako bi taj sporazum bio zaista konsolidujući za nas - rekao je Podoljak.