03.04.2022.

08:44

Foto: Reuters

Planeta

DOLAZI GLAD, BAJDENOVI SAVETNICI IZNELI OZBILJNO UPOZORENJE, rat u zemlji koja je "korpa za hleb" mnogim državama dovešće do globalne katastrofe...

Rouz je primetila da Rusija i Ukrajina služe kao „korpa za hleb“ za mnoge delove sveta, pošto su dve zemlje glavni proizvođači pšenice, soje i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Međutim, rat komplikuje napore za setvu i izvoz ovih ključnih useva. Više cene energije i đubriva otežavaju problem.

″Ovo je velika briga”, rekla je Rouse za CNBC. „Radimo sa našim međunarodnim agencijama za pomoć kako bismo osigurali da postoji određena humanitarna pomoć jer smo zabrinuti, posebno na Bliskom istoku, delovima Afrike i Dalekog istoka... zbog gladi i nestašice u tim delovima sveta.

Rat u Ukrajini dodatno je povećao cene hrane nakon dve godine prekida zbog  pandemije koronavirusa. Veruje se da je globalna zdravstvena kriza širom sveta izazvala povećanje broja ljudi koji se suočavaju s glađu.

Situacija u istočnoj Africi je posebno zabrinjavajuća jer su Rusija i Ukrajina odgovorne za oko 90% pšenice koja se uvozi u region, prema Svetskom programu za hranu Ujedinjenih nacija.

Ali, čak i pre nego što je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, UN su procenile da je otprilike 13 miliona ljudi koji žive na Rogu Afrike svakog dana jako gladno. Ovo područje se suočava sa ozbiljnom sušom koja je pogodila useve i ubila stoku u zemljama poput Kenije, Somalije i Etiopije, pokazuju izveštaji UN.