04.04.2022.

19:09

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

ŠTA ĆE NA OVO REĆI PUTIN! BERLIN NACIONALIZUJE GASPROMOVE "JEDINICE" PO NEMAČKOJ! Cilj je osigurati snadbevanje gasom u zemlji! SVE JE TO ZBOG RUBLJE!

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz kojim zahteva da se sva plaćanja za ruski gas vrše u rubljama kada su u pitanju "neprijateljske" zemlje.

Nemački ministar Rober Hebek je naglasio da je smanjenja zavisnosti Nemačke od ruskog gasa "pitanje nacionalne bezbednosti" za Berlin.

Gasprom Germania GmbH, vlasnik dobavljača energije Vingas GmbH i firme za skladištenje gasa,  biće pod kontrolom nemačkog energetskog regulatora do 30. septembra, rekao je ministar ekonomije Robert Habek novinarima u Berlinu.

Olduka je donesena nakon što je ruski gasni gigant izašao iz nemačke podružnice bez traženja odobrenja vlade, kršeći nemački zakon, rekao je on.

Gaspromove podružnice u Evropi su pod pritiskom jer klijenti i poslovni partneri odbijaju da posluju sa njima, što povećava izglede da neke neće preživeti.

Jedinica Astora kompanije Gasprom Germania upravlja najvećim nemačkim skladištem gasa u severnom gradu Redenu u saveznoj državi Donja Saksonija.

Ova lokacija se smatra ključnom za nemačku energetsku bezbednost.

- Savezna vlada čini ono što je neophodno da osigura sigurnost snabdevanja Nemačke - rekao je Habek u saopštenju danas. "To takođe znači da ne dozvoljavamo da energetska infrastruktura u Nemačkoj bude predmet proizvoljnih odluka Kremlja".

Gasprom je u petak saopštio da više ne poseduje svoju nemačku filijalu, koja takođe ima trgovinsko ogranak u Velikoj Britaniji i jedinice od Švajcarske do Singapura.

Ruski gasni gigant nije otkrio novo vlasništvo, ali regulatorni podnesci pokazuju da je transakcija uključivala izlazak iz Gasprom Eksport Business Services LLC, vlasnika Gasprom Germania.