06.04.2022.

09:03

Foto: Tanjug/AP

Planeta

AMERIČKA AMBASADORKA PRIZNALA: Rusiju nemoguće isključiti iz Saveta bezbednosti UN

"Savet bezbednosti je stvoren kao posledica formiranja Ujedinjenih nacija nakon Drugog svetskog rata. Rusija je članica Saveta bezbednosti. To je činjenica i mi ne možemo tu činjenicu da promenimo", rekla je ona.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se 5. aprila Savetu bezbednosti UN, gde Rusija kao stalna članica ima pravo veta, i predložio da se Savet raspusti ili da isključi Rusiju iz svog sastava.
Ranije je Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama na sednici Saveta bezbednosti UN pozvao ukrajinskog predsednika da ne dozvoli Zapadu da ratuje do poslednjeg Ukrajinca kako bi ostvario svoje planove. On je još istakao da je cilj ruske operacije u Ukrajini trajni mir u Donbasu.

Stalne članice Saveta bezbednosti su Rusija, SAD, Kina, Velika Britanija i Francuska, svaka zemlja ima pravo veta. Pored toga, Generalna skupština na dve godine bira još deset članica.

Kako bi se Rusija isključila iz Saveta bezbednosti neophodne su izmene u Ustavu Ujedinjenih nacija. Kako bi došlo do određenih promena neophodni su potpisi svih članica Saveta bezbednosti. Pritom, Rusija ima pravo da stavi veto na predlog.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.