07.04.2022.

15:35

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

SUNOVRAT POČINJE NA NJIVAMA, A ZAVRŠIĆE SE... Prva domina je pala, slede i ostale, svet u nikad većem strahu od GLADI!

Rusija i Belorusija obezbeđuju oko 40% svetskog izvoza potaše, prema Morgan Stenliju. Ruski izvoz pogođen je sankcijama, a u februaru je veliki beloruski proizvođač proglasio da neće moći da održi svoje ugovore zbog okolnosti koje su van njegove kontrole.

Rusija takođe izvozi 11% svetske uree i 48% amonijum nitrata. Zajedno sa Ukrajinom izvoze 28% đubriva napravljenih od azota i fosfora, kao i kalijuma, navodi Morgan Stenli. Prekid tih isporuka zbog sankcija i rata doveo je do vrtoglavog skoka cena đubriva, a, shodno tome, visoke cene žitarica još više rastu.

- Sve ovo je dvostruki udarac, ako ne i trostruki - rekao je Bart Melek, šef globalne robne strategije u TD Securities i objasnio : "Imamo geopolitički rizik, veće ulazne troškove i u osnovi nestašice".

Melek nije optimista, štaviše, iznosi ozbiljno upozorenje.

- Poljoprivreda će apsolutno biti pogođena. U slučaju Kanade, to je dobro za Saskačevan, koji je najveći proizvođač potaše na svetu, ali će farmeri biti u problemu jer će po hektaru platiti mnogo više za đubrivo - rekao je Melek.

On pojašnjava kako će se, po sistemu domina, razvijati situacija:

- Oni će dobiti manji prinos zbog manje količine đubriva, posebno u regionima u razvoju. Nedostatak žitarica će povećati cenu osnovnih namirnica i drugih proizvoda. To će dovesti do većih ulaznih troškova za proizvodnju svega od žitarica, pšenice i kukuruza. Ulazni troškovi su već sada veći jer ćete imati nestašicu koja takođe povećava cenu.

U međuvremenu, cene krava, junadi, ali i svinjskog mesa takođe su značajno porasle, dodao je on.