08.04.2022.

21:42 >> 22:52

Foto: AP/Tanjug

Planeta

Podrška Putinu nastavlja da raste, odluka da deveti maj proglase Danom žrtva "ruske agresije" je uvredljiva! (Video)

21:58 Austrijski kancelar Karl Nehamer otputovao je večeras u posetu Ukrajini kako bi izrazio solidarnost sa ukrajinskim narodom.

On će se sutra u Kijevu sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom, ali i gradonačelnikom Vitalijom Kličkom.

Takođe planirana je i poseta gradu BučI, gde su se nedavno dogodili zločini nad civilima.

Nehamer je otputovao avionom za Poljsku, odakle će noćnim vozom nastaviti put ka Kijevu.

„Cilj posete je da Ukrajinu i dalje što je moguće bolje humanitarno i politički podržimo“, saopšteno je iz kabineta kancelara.

21.40 - Odluka Sejma Letonije da 9. maj proglasi Danom žrtava "ruske agresije" je uvredljiva, izjavila je Marija Zaharova.

"Uvredljiva odluka letonskog Sejma podleže odlučnoj osudi od strane svih razumnih snaga ne samo u Rusiji, nego i u celom svetu. Ona se takođe može okarakterisati kao pokušaj ponižavanja zajednice koja govori ruski jezik u Letoniji i brižljivo čuva sećanje na podvige antifašističkih heroja", ocenila je Zaharova.

Kako je još dodala, ovaj zakonodavni akt istovremeno ne predstavlja iznenađenje, jer je vladajući režim u Letoniji odavno dobro poznat po svojim neonacističkim preferencijama i pokušajima da ublaži zverstva saučesnika nacističke Nemačke.

Takođe, Riga na sve načine prikriva zločine kijevskog režima protiv civila Ukrajine i Donbasa. Ona je još zaključila kako je Rusija uverena da će istorija sve postaviti na svoje mesto.

Informer

21.17 EU zamrzava imovinu šefa Sberbanke i Putinovih ćerki

Evropska unija je dogovorila da će da zamrzne imovinu koju u EU poseduje šef ruske Sberbanke, imovinu Putinovih ćerki i oligarha koji još nisu bili pogođeni sankcijama.

Od početka rata, EU je na crnu listu stavila oko 700 osoba povezanih sa Kremljom koje optužuje da "podržavaju invaziju koju Putin naziva specijalnom operacijom".

21.17 - Mariupolj danas

20.29 - Ratni "bilans" u Harkovu


20.01 - Snimak uličnih borbi u Mariupolju

19.46 - Prvi video iz "očišćene" luke u Mariupolju

19.07 - Mađarska će prekršiti sankcije ako plati gas u rubljama?

Mađarska će prekršiti sankcije Evropske unije ako ostvari najavu da će Moskvi za energente plaćati u rubljama, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Analizirali smo Putinov dekret i pravni slučaj je veoma jasan. Ono što Putin predlaže - menjanje evra u rublje za plaćanje računa za gas - bilo bi kršenje sankcija. Ako to uradite i platite u rubljama, kršite sankcije, zaobilazite sankcije koje smo uveli Rusiji", rekla je Fon der Lajen za Si-En-En.

17.00 - Lajen: Mađarska krši sankcije ako plati Rusiji u rubljama

Mađarska će prekršiti sankcije Evropske unije ako ostvari najavu da će Moskvi za energente plaćati u rubljama, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Analizirali smo Putinov dekret i pravni slučaj je veoma jasan. Ono što Putin predlaže - menjanje evra u rublje za plaćanje računa za gas - bilo bi kršenje sankcija. Ako to uradite i platite u rubljama, kršite sankcije, zaobilazite sankcije koje smo uveli Rusiji", rekla je Fon der Lajen za Si-En-En.

Američka mreža podseća da je mađarski premijer Viktor Orban najavio da je Mađarska spremna da plati ruski gas i u rubljama pošto je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se od "neprijateljskih zemalja" zahteva da plate gas u toj valuti. EU razgovara sa Budimpeštom tim povodom, rekla je Fon der Lajen.

"Do sada se Mađarska pridržavala sankcija tako da još ne vidimo suprotno, to je dobro. Nikad pre nismo videli Uniju toliko jedinstvenu, odlučnu. Mislim da će se svaka članica zapitati da li želi da bude prva koja će slomiti to jedinstvo. Mislim da ne", rekla je ona.

18.57 - Od Velike Britanije oklopno vozilo Mastif

18.20 - Nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je u petak u prvu posetu Londonu otkako je pre četiri meseca preuzeo vladu. Agendom sastanka sa premijerom Borisom Džonsonom dominirali su rat, sankcije protiv Rusije i naoružavanje Ukrajine.

Mere protiv Moskve "efikasno deluju" rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za medije. Zamrzavanje imovine direktno pogađa moskovsku "grupe moćnika" oko predsednika Vladimira Putina, dodao je.

Kancelar je najavio i nastavak isporuke oružja Ukrajini za odbranu protiv Rusije, a Moskvu je pozvao da otvore humanitarne koridore ljudima iz oblasti pod opsadom i obustavi vatru.

"Rat mora odmah da stane" , rekao je Šolc.

Džonson, jedan od najglasnijih zagovornika snažnog naoružavanja Ukrajine. Velika Britanija će Ukrajini poslati naoružanja za još 100 miliona funti (120 miliona evra), dodavši da "definitivno" smatra kako "naše dve zemlje i saveznici treba da učine korak više i snažnije podrže Ukrajinu.

"Posle novog napada ruske vojske na civilni cilj - železničku stanicu u istočnoj Ukrajini - Šolc ponovio da je ubijanje stanovništva ratni zločin, a odgovornost pripisao ruskom predsedniku.

Džonson se pridružio osudi.

"To je ratni zločin. Neselektivni napadi na civile i ruske zločine pažljivo pratimo," rekao je.

18.13 - Počeo sastanak Zelenski-Borel-Fon der Lajen

U Kijevu je počeo sastanak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela, saopštila je kancelarija Zelenskog, javio je CNN.

Kako se navodi, nakon sastanka Zelenski i predstavnici EU će dati izjave za ukrajinske i strane medije i odgovoriti na njihova pitanja.

18.00 - NATO zatvara oči pred zločinima kijevskog režima, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva nakon zasedanja šefova diplomatija članica NATO ona je rekla da se generalni sekretar organizacije na sramotan način ogradio od komentara koji se tiču vređanja i maltretiranja ruskih zarobljenika od ukrajinskih ekstremista.

"Rekao je da ništa o tome ne zna. Ili ne želi da zna", primetila je Zaharova i dodala da je za Alijansu takvo ponašanje sasvim normalno.

"Ali zato je generalni sekretar rado diskutovao o 'tragediji u Buči'. Prema njegovim rečima, 'kada i ako se' ruske snage povlače iz ukrajinskih gradova tamo otkrivaju 'masovne grobnice i nove dokaze okrutnosti i ratnih zločina'. Očigledno dvostruki aršini koji su, izgleda, 'zajednička vrednost' za kolektivni Zapad", navela je ona.

Zaharova kaže da NATO praktično odavno ratuje na strani Ukrajine i koristi je protiv Rusije.

"Podržavaju uverenje kijevskog režima da će proći bez kazne za ratne zločine i okrutnost prema civilima ne samo Donbasa nego i cele Ukrajine. Sve je očiglednije da Alijansa, odbacujući direktno učešće u konfliktu, zapravo već odavno ratuje na strani Ukrajine i koristi je protiv Rusije", navodi Zaharova.

Zaharova je rekla i da Severnoatlantski pakt, nastavljajući da snabdeva Ukrajinu oružjem, utiče da se konflikt produži.

17.40 - Medvedev je ukazao na pozadinu ekonomskih sankcija Rusiji, kaoi koje su njene mogućnosti po međunarodnom pravu.

"Pod određenim okolnostima, nezakonite sankcije se mogu okvalifikovati kao čin agresije na Rusiju", izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Protivpravne sankcije pod određenim okolnostima mogu se smatrati kao akt međunarodne agresije od strane pojedinih država ili njihovih saradnika", rekao je on.

"U suštini, kako kažu naši protivnici, ovo je objava ekonomskog rata. Uzimajući u obzir sveukupnost pravnih i političkih okolnosti, može se zaključiti da se sankcije u trenutnoj situaciji mogu okvalifikovati kao akt agresije na Rusku Federaciju, kao jedan od oblika hibridnog rata", rekao je zamenik predsednika Savet bezbednosti, prenosi RT na ruskom.

"Niko ne treba da sumnja da će Rusija koristiti ovo pravo u oblicima i granicama koje smatra prikladnim", rezimirao je Dmitrij Medvedev. Ruski predsednik Vladimir Putin je istakao da masovna ograničenja Zapada imaju za cilj "pogoršanje života miliona ljudi" i da imaju sve znake agresije, rata ekonomskim, političkim i informacionim sredstvima.

17.20 - Procenat Rusa koji veruju predsedniku Rusije Vladimiru Putinu porastao je na 81,6 odsto sa 67,2 procenata pre nego što je 24. februara naredio ulazak trupa u Ukrajinu.

To su pokazali danas objavljeni podaci državne agecnije za ispitivanje javnog mnjenja VTsIOM.

VTsIOM je naveo da je 78,9 odsto ispitanika u poslednjem istraživanju navelo da odobrava Putinove akcije, u poređenju sa 64,3 odsto u anketi urađenoj pre početka, kako Moskva navodi, specijalne vojne operacije u Ukrajini, preneo je Rojters.

Procenat onih koji ne odobravaju njegove postupke pao je na 12,9 odsto sa ranijih 24,4 procenata.

VTsIOM je saopštio da svakodnevno anketira 1.600 ljudi širom Rusije, a njegove nedeljne ankete predstavljaju prosek odgovora iz prethodnih sedam dana.

Anketa koja je danas objavljena rađena je između 28. marta i 4. aprila, navodi se u saopštenju.

17.00 - Pregovori između Moskve i Kijeva ne teku glatko, ali će Rusija nastojati da postigne sve ciljeve, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom

- Informisao sam svog prijatelja i kolegu o tome kako teku pregovori između ruske i ukrajinske delegacije. Oni ne teku glatko, ali ćemo nastojati da svi ciljevi pregovora budu postignuti - rekao je on, preneo je TASS.

Lavrov je dodao da je generalno veoma zadovoljan ishodom sastanka sa jermenskim kolegom i zahvalio mu se na saradnji.

15.55

15.53 - Češka isporučila Ukrajini velike vojne pošiljke

Češka je isporučila Ukrajini tenkove, višecevne raketne bacače, haubice i pešadijska borbena vozila u okviru vojnih pošiljaka koje su dostigle stotine miliona dolara i nastaviće se, saopštila su dva izvora iz češke odbrane.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče da članice NATO obezbeđuju Ukrajini širok spektar sistema naoružanja, preneo je Rojters.

Češka ima u skladištima rezervnu opremu sa kojom su ukrajinske snage upoznate, kao i odbrambenu industriju fokusiranu na nadogradnju i trgovinu takvim oružjem, navela je agencija.

Ta zemlja je među najaktivnijim zemljama EU u podršci Ukrajini. Odbrambeni izvori potvrdili su Rojtersu pošiljku od pet tenkova T-72 i pet pešadijskih borbenih vozila BVP-1 ili BMP-1 koji su ove nedelje viđeni na vagonima na fotografijama na Tviteru i video snimcima, ali to nisu bile prve pošiljke teške opreme.

"Već nekoliko nedelja isporučujemo tešku zemaljsku opremu - to govorim generalno, ali po definiciji je jasno da to uključuje tenkove, pešadijska borbena vozila, haubice i višecevne bacače raketa", rekao je visoki odbrambeni zvaničnik.

Prema njegovim rečima, ono što je otišlo iz Češke vredno je na stotine miliona dolara. Istovremeno, saveznici Slovačke postaviće četvrti sistem protivvazdušne odbrane Patriot u toj zemlji članici NATO kako bi obezbedili njenu teritoriju nakon što je donirala svoj sistem S-300 Ukrajini, izjavio je slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će protivraketni vazdušni sistem Patriot stići sledeće sedmice, pored istih sistema koje su Nemačka i Holandija već rasporedile u Slovačkoj u martu i tu će ostati koliko god bude bilo potrebno.
 

15.40 - Lovac MiG-31 srušio se u Lenjingradskoj oblasti na severozapadu Rusije a posada se katapultirala, saopštila je pres služba vojnog sektora. Više o tome čitajte OVDE

15.03 - Društvena mreža „Tviter“ blokirala je nalog televizije „RT“


„Društvenoj mreži se nije svidela objava o zarobljenom vojniku Oružanih snaga Ukrajine koji je ispričao kako ga je komanda ostavila. Uložili smo žalbu na odluku o blokadi“, navodi se u saopštenju televizije na Telegramu.

15.00 - Evropska unija zamrzla je rusku i belorusku aktivu u vrednosti od 30 milijardi evra i blokirala transakcije u visini od 196 milijardi, saopštila je Evropska komisija.
Ovom merom obuhvaćena je ruska i beloruska nepokretnost, brodovi, helikopteri, kao i umetnine.

14.44 - Lavrov: Pregovori između Rusije i Ukrajine ne teku glatko

Pregovori između Moskve i Kijeva ne teku glatko, ali će Rusija nastojati da postigne sve ciljeve, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom.

"Informisao sam svog prijatelja i kolegu o tome kako teku pregovori između ruske i ukrajinske delegacije. Oni ne teku glatko, ali ćemo nastojati da svi ciljevi pregovora budu postignuti", rekao je on, preneo je TAS S.

Lavrov je dodao da je generalno veoma zadovoljan ishodom sastanka sa jermenskim kolegom i zahvalio mu se na saradnji.

14.02 - EU zaplenila 30 milijardi evra ruske i beloruske imovine

Radna grupa Evropske komisije sa praćenje primene sankcija protiv Rusije i Belorusije saopštila je da su zemlje članice do sada prijavile da su na svojoj teritoriji zamrzle imovinu u vrednosti od 29,5 milijardi evra i blokirale oko 196 milijardi evra transakcija.

U zamrznutu imovinu se ubrajaju nekretnine, jahte, helikopteri kao i umetnička dela u vrednosti od skoro 6,7 milijardi evra, navode u Komsiji.

U Briselu dodaju da je Radna grupa za zamravanje i oduzimanje zatražila izveštaje od svih zemalja čalnica o imovini koja je do sada zamrznuta u njihovim jurisdikcijama, a da je više od polovine članica prijavilo rezultate dok su preostale u procesu skupljanja informacija.

14. - Velika Britanija proširila je sankcije protiv Rusije

Velika Britanija proširila je sankcije protiv Rusije, uvodeći personalna ograničenja protiv Marije Voroncove, Katarine Tihonove i Katarine Vinokurove, objavljeno je na sajtu britanske Vlade.
Britansko Ministarstvo spoljnih poslova u izveštaju navodi da su navedena lica „ćerke predsednika Rusije Vladimira Putina“ i „ćerka ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova“.


Ograničavajuće mere podrazumevaju zabranu ulaska u zemlju i zamrzavanje njihove imovine ukoliko je imaju u Velikoj Britaniji. Ističe se da se navedena lica unose na „crnu listu“ kako bi se zaustavile „ruske akcije usmerene na destabilizaciju Ukrajine ili podrivanje, pretnje po teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“.


Precizirano je da su sankcije uvedene u skladu sa specijalnim ovlašćenjima koja omogućavaju šefici Forin ofisa Liz Tras da uvodi ograničenja protiv bilo kojih lica koja su povezana sa ruskim rukovodstvom ili ruskom državom, ako će to doprineti prekidu sukoba u Ukrajini.
 

13.58 - Sistem protivvazduhoplovne odbrane S-300 tajno je dostavljen iz Slovačke u Ukrajinu u protekla dva dana, saopštio je češki portal „Novini“, pozivajući se na televiziju „Markiza“.

Drugi detalji se, međutim, ne navode.

13.48 - Presek stanja ruske vojske u Ukrajini

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Oružane snage Rusije uništile su 97 helikoptera, 421 bespilotna letelica, 228 protivavionskih raketnih sistema dugog i

srednjeg dometa. Više o tome čitajte OVDE

13.47 - Rezultat raketnih napada na aerodrom Nikolajev

13.05 - Rusija nije izvela napad na Kramatorsk

Oružane snage Rusije ne koriste tip rakete kojom je izveden napad na Kramatorsk, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je istakao da se „u Kramatorsku nisu izvršavali nikakvi borbeni zadaci, niti su planirani“.


Kako je precizirao, pre svega se treba fokusirati na saopštenje Ministarstva odbrane koje isključuje mogućnost da su ruske Oružane snage upotrebile tu raketu.

12.20 - Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu usvojila je na današnjoj sednici paket restriktivnih mera prema Rusiji, saopštio je potpredsednik i mandatar Dritan Abazović. Više o tome čitajte OVDE

12.49 - Kremlj: Nemamo veze sa napadom na stanicu u Krematorsku

Kremlj je danas negirao da je Rusija umešana u raketni napad na železničku stanicu u Krematorsku na istoku Ukrajine, kada je poginulo više od 30 ljudi, a ranjeno više od 100.

Obraćajući se novinarima putem video linka, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ruske oružane snage nisu imale ikakve planirane misije za Krematorsk za danas, preneo je Rojters.

Prethodno su Ukrajinske železnice saopštile da je više od 30 ljudi ubijeno, a više od 100 ranjeno u raketnom napadu na železničku stanicu, gde su civili pokušavali da se evakuišu u bezbednije delove Ukrajine. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da tip rakete, Točka-U, koji je korišćen u napadu na Krematorsk koristi samo ukrajinska vojska, i dodaje da je slična raketa pogodila Donjeck 14. marta, kada je ubijeno 17 ljudi, prenela je agencija RIA Novosti.

12.49 - Stanovnici oslobođenih teritorija u Ukrajini susreću se sa oružanim snagama Rusije

12.48 - Kina veruje da je gubitak ravnoteže u evropskoj bezbednosti osnovni uzrok ukrajinske krize, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji. Više o tome čitajte OVDE

11.39 - Lukašenko: Belorusija ce biti uz Rusiju u svim teškocama

Belorusija će biti uz Rusiju u svim teškoćama, izjavio je danas beloruski predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. On je, na sastanku sa ambasadorom Pakistana u Belorusiji Sadžadom Hajderom Hanom, rekao da je principijelni stav Belorusije da je Rusija njen pouzdan saveznik, prenosi agencija Belta.

Istakao je da je Belorusija uvek bila zajedno sa Rusijom i da će biti sa njom u svakoj situaciji, u svim teškoćama, navodeći da je Minsk za mirno rešenje sukoba Rusije i Ukrajine.

11.22 - Japan je proterao danas osam ruskih diplomata, navodeći kao razlog da je u pitanju odgovor na ruske akcije u Ukrajini, uključujući i ubijanje civila.

Među osam članova dipilomatske misije je nekoliko trgovinskih zvaničnika, ali ne i ambasador Mihail Galuzin, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Japana, koje nije želelo da daje više detalja. Ovaj potez nije tako čest za Japan, ali se dogodio nekoliko puta tokom sovjetske ere, rekli su zvaničnici.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu 24. februara, Japan je pojačao sankcije Moskvi, koje se kreću od zabrane pristupa ruskim bankama međunarodnom platnom sistemu SWIFT, do zamrzavanja sredstava njene centralne banke.

Tokio je zamrznuo i sredstva ruskih zvaničnika, oligarha, banaka i drugih institucija, koordinirajući svoje poteze sa drugim državama G7, a takođe je zabranio izvoz visoke tehnologije u Rusiju.

10.53 - Video snimak pada rakete Točke-U


Ukrajinske trupe gađale su grad Kramatorsk u Donjeckoj oblasti raketom „Točka U“. Ostaci su pali pored železničke stanice, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR. „U zoni železničke stanice u Kramatorsku, gde se sprovodi evakuacija civilnog stanovništva, izveden je raketni napad. Ostaci rakete taktičkog raketnog sistema 'Točka U' pali su u neposrednoj blizini stanice“, navodi se u saopštenju.
 

10.22 - Letonija stavila na "crnu listu" 15 drzavljana Rusije i Belorusije

Letonija je danas saopštila da je na "crnu listu" stavila 15 državljana Rusije i Belorusije, po osnovama da njihove aktivnosti predstavljaju pretnju sa letonsku nacionalnu bezbednost.

Listu od devet ruskih i šest beloruskih državljana sastavile su letonska državna bezbednosna služba, kontraobaveštajna agencija, i prosledile je ministarki unutrašnjih poslova Marijoj Golubjevoj, preneo je AP. Državna bezbednosna služba navela je danas da u listu ulaze ljudi koji bi "mogli da budu uključeni u pribavljanje obaveštajnih podataka ili davanje podrške ruskoj spoljnoj politici".

Dodaje se da su među njima "oni koji, uprkos zločinima ruskih snaga u Ukrajini, pružaju podršku Kremlju". Ranije ovog meseca, Letonija je saopštila da će zatvoriti dva ruska konzulata i proterati 13 ruskih diplomata i osoblja koji su u diplomatskoj misiji u ovoj baltičkoj zemlji.

09.56 - Belorusija objavila spisak neprijateljskih zemalja

Vlada Belorusije odobrila je spisak, kako je navedeno, neprijateljskih zemalja, a rezolucija Saveta ministara o tome objavljena je danas na Nacionalnom pravnom internet portalu, javlja agencija Interfaks. Više o tome čitajte OVDE

09.50 - Oružane snage Rusije uništile su centar za obuku i pripremu stranih plaćenika severoistočno od Odese pomoću raketa velike preciznosti obalskog sistema „Bastion“,saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.


Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i raketne snage uništile su još 81 vojni objekat u Ukrajini, saopštio je Konašenkov. Među njima su dva komandna mesta, lansirni sistem protivavionskog raketnog sistema „Osa“, tri bacača raketa, kao i devet uporišta i 59 mesta sa ukrajinskom vojnom tehnikom.

09.47 - Specijalne snage ruske Nacionalne garde pronašle su i uništile ukrajinsku artiljeriju u Harkovskoj oblasti, saopštila je pres-služba resora.

„Tokom akcije izviđanja i potrage, jedinica specijalnih snaga Nacionalne garde otkrila je oružanu grupu ekstremističkih snaga. Usledila je borba. Uprkos pucnjavi iz mitraljeza velikog kalibra, specijalne snage Ruske garde nanele su protivniku poraz. Deo grupe ekstremističkih snaga je uništen, a ostali su se povukli, ostavljajući teško naoružanje.

Artiljerijsko naoružanje ekstremističkih snaga uništeno je eksplozivom“, navodi se u saopštenju.
Ističe se da je zaplenjena haubica D-30 kalibra 122 milimetra i minobacači kalibra 120 milimetara i 80 milimetara.
 

09.27 - Vojni analitičar o situaciji u Donbasu

Vojni analitičar Nik Rejnolds iz instituta "Royal United Services Institute" govorio je o tome kako bi moglo da izgleda sledećih nekoliko nedelja u ukrajinskom regionu Donbas. Više o tome čitajte OVDE

08.49 - Kanadske vlasti nameravaju da izdvoje oko 400 miliona dolara za pružanje vojne pomoći Ukrajini u ovoj i narednoj godini, navodi se u nacrtu državnog budžeta za fiskalnu 2022. godinu.


„Budžet za 2022. predlaže da se obezbedi dodatnih 500 miliona dolara (oko 400 miliona američkih dolara) u 2022-23. za pružanje dalje vojne pomoći Ukrajini“, navodi se u tekstu dokumenta .
Precizira se da će dodeljena sredstva biti iskorišćena za snabdevanje Kijeva i ubojitim i neubojitim oružjem.

08.46 - Predstavnici EU stigli u Kijev

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef diplomatije EU Žosep Borelj stigli su rano jutros u glavni grad Ukrajine Kijev. Više o tome čitajte OVDE

08.30 - Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska evakuisala 188 Rusa i stranaca iz Hersonske oblasti na Krim.


„Juče je vojska Južnog vojnog okruga organizovala bezbednu evakuaciju 188 državljana Rusije, Moldavije, Egipta, Sirije, Libije, Azerbejdžana, Uzbekistana i Ukrajine iz Hersonske oblasti Ukrajine na teritoriju Rusije“, navodi se u saopštenju.


Ministarstvo odbrane ističe da je od početka specijalne vojne operacije ruska vojska iz Hersonske oblasti na teritoriju Krima evakuisala više od 600 stranaca. Pored toga, ruska vojska je evakuisala više od 300 civila iz naseljenih mesta Aleksandrovka i Stanislav u Hersonskoj oblasti. Naselja su više od nedelje bila na udaru ukrajinske vojske.

08.28 - Artiljerija ruskih trupa nastavlja da nanosi vatrenu štetu neprijatelju u slovenskom pravcu. Takođe rade sa precizno navođenom municijom Krasnopolj.

08.25 - Australija šalje Ukrajini oklopna vozila Bušmaster

Premijer Skot Morison je rekao da je borba Ukrajine važna zato što su, kako je ocenio, u pitanju ne samo životi Ukrajinaca i njihova zemlja, već i principi slobode i vladavine prava. Slanje oklopnih transportera usledilo je nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prošle sedmice u obraćanju australijskom parlamentu zatražio dalju vojnu pomoć, uključujući Bušmastere.

08.18 - Pušili podiže Crvenu zastavu i zastavu Ruske  u Zaporoškoj oblasti

Šefovi DNR Denis Pušilin i sekretar Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Andrej Turčak podižu Crvenu zastavu i zastavu Ruske Federacije iznad sela Rozovka u Zaporoškoj oblasti.

08.14 - Nove sankcije Rusiji

Svih 27 članica Evropske unije su sinoć odobrile nove sankcije protiv Rusije koje uključuju embargo na uvoz ruskog uglja, drvene građe i votke. Više čitajte OVDE

07.41 - Ukrajinske trupe gađale su naseljeno mesto Jasinovata u Donjeckoj Narodnoj Republici. Lansirano je osam raketa iz višecevnog raketnog bacača „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
Pored toga, ukrajinska vojska je u petak ujutru u roku od deset minuta četiri puta granatirala Jasinovatu, Donjeck i Pantelejmonovku u DNR. Ispaljene su 22 granate kalibra 122 milimetra i šest mina, takođe kalibra 120 milimetara.

07.33 - Nacionalisti fabriku Azovstalj u Marijupolju pretvorili u tvrđavu sa bunkerom

Lider Čečenije Ramzan Kadirov tvrdi da su ukrajinski nacionalisti fabriku Azovstalj u Marijupolju pretvorili u tvrđavu sa bunkerom.


„Sva pažnja u Marijupolju usmerena je na dešavanja oko Azovstalja. U stvari, bivšu fabriku koriste kao sedište u toj oblasti. Nacisti su, izvršivši inženjerske radove, fabriku pretvorili u pravu tvrđavu sa bunkerom“, rekao je Kadirov.
Prema njegovim rečima, to neće zaustaviti planirani juriš, a ekstremiste ionako čeka smrt.

„U svakom slučaju, kraj SS bandi u Marijupolju je neminovan za sve holivudske žanrove. Oluja... Čišćenje ruševina. Flasteri na rukavima sa nacističkim simbolima“, dodao je on.