12.04.2022.

13:11 >> 13:27

Foto: Tanjug/AP

Planeta

DVORNIKOV ZAVRŠAVA RAT U UKRAJINI?! Zapadne službe u panici, Putinov najbolji komandant stiže u Donbas, Moskva sada ima samo JEDAN CILJ!

Dok Kremlj još nije objavio imenovanje, zapadni bezbednosni zvaničnici i diplomate upoznati sa promenom u vojnom vrhu rekli su da će general Aleksander Dvornikov, komandat Južnog vojnog okruga koji je odigrao značajnu ulogu u Siriji i jedan od najiskusnijih ruskih oficira, od sada će voditi ruske trupe na terenu u Ukrajini.

Do sada Rusija nije imala centralnog ratnog komandanta na terenu, ukazuje AP. Dvornikov je dobio u zadatak da “poboljša koordinaciju između ruskih snaga u Ukrajini”, piše BBC.

Šezdesetgodišnji general do sada je držao nekoliko visokih pozicija u ruskoj vojsci, uključujući komandanta armije za Dalekoistočni vojni okrug. Dvornikov je nadgledao ruske snage u Siriji 2015. i 2016. dok su se borile na strani sirijskih vladini trupa, u konfliktu u kojem je predsednik Bašar al Asad optužen za korišćenje hemijskog oružja na sopstvenom narodu.

Informer

Ko je Aleksander Dvornikov?

Dvornikov se dokazao tokom rata u Siriji. Priključio se sovjetskoj armiji 1978. i od tada bio na više komandnih pozicija. U septembru 2015. postao je prvi komandant ruskih snaga u Siriji.

Sledeće godine dodeljena mu je titula Heroja Ruske Federacije za njegovo vođstvo u Siriji, što je najviša vojna počast u zemlji. Nakon Sirije, Dvornikov je postavljen za komandanta Južnog vojnog okruga.

U izveštaju Instituta za studije rata navodi se da je Dvornikov iskoristio svoje iskustvo u Siriji da “reorganizuje Južni vojni okrug u zajedničku grupu snaga sposobnu da efikasno deluje na kopnu, moru i u vazduhu”.

Do imenovanja Dvornikova došlo je kako Rusija menja strategiju i premešta fokus na istočni ukrajinski region Donbas. Kako je rat ušao u sedmu nedelju, Rusija se uveliko povukla sa severa i sada se fokusira na istočni region Donbas i zauzimanje gradova u oblasti Crnog mora, uključujući Marijupolj koji je pod opsadom već nedeljama. To bi joj omogućilo da stvori kopneni most između Krima, anektiranog 2014, i Rusije.

Dvornikov je do sada, kako navodi Institut za studije rata, bio odgovoran za operacije na jugu i istoku Ukrajine. Nedostatak generalnog komandanta je “očigledno omeo saradnju ruskih snaga”, navodi se u izveštaju Instituta od 9. aprila i dodaje da će uprkos pojednostavljenoj strukturi Rusija verovatno nastaviti da se muči sa komandnim i kontrolnim aranžmanima. Većina pojačanja koja ide u Donbas dolazi iz drugih vojnih okruga, sem onih na čijem je čelu Dvornikov, navodi se u izveštaju.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.

Bonus video: