12.04.2022.

13:50

Foto: Fotoilustracija

Planeta

NEŠTO OPASNO SE KUVA NA ISTOKU?! Kina ubrzala gomilanje nuklearnog arsenala, "Volstrit džurnal" analizira moć Pekinga da se odbrani ako SAD budu...

Kako navodi izdanje, Peking je „promenio procenu pretnje koju predstavljaju Sjedinjene Države“ i mogao bi da odluči da stavi veći naglasak na nuklearno odvraćanje u vezi sa stavom SAD o Ukrajini, rekli su neki izvori.

„Kineski lideri vide jači nuklearni arsenal kao način da spreče SAD da se direktno umešaju u potencijalni sukob oko Tajvana“, piše list.

Izvori bliski kineskom rukovodstvu rekli su da Peking strahuje da bi Vašington možda želeo da ukloni kinesku vladu.

Istovremeno, Kina ne namerava da prva upotrebi nuklearno oružje, veličina arsenala neće premašiti količine neophodne da bi se „osigurali bezbednosni interesi Kine“, rekli su izvori.

Kineski arsenal zastareo, SAD to mogu da iskoriste

Osim toga, vojska u Kini smatra da je sadašnji nuklearni arsenal zastareo, što smanjuje njegov potencijal odvraćanja i može dovesti do pojačanog pritiska Vašingtona.

Izdanje takođe piše da, prema rečima ljudi „upoznatih sa razmišljanjem kineskog rukovodstva“, Peking „nije prijavio nikakva prilagođavanja nuklearne politike zemlje u vezi sa događajima u Ukrajini“.

U tekstu se pojašnjava da izvori nisu direktno uključeni u razvoj kineske nuklearne politike, već rade u odeljenjima koja se bave bezbednosnim pitanjima.

Bonus video: