12.04.2022.

20:47 >> 20:49

Foto: printscreen

Planeta

Propast, džabe im tenkovi, dve haubice i 10 BVP... 1.500 Azovaca krenulo u OČAJNIČKI POKUŠAJ da se probije iz Mariupolja!

Prema dostupnim podacima projekta @wargonzo, u vreme proboja, u fabrici Iljič bilo je oko 1.500 neonacista (militanta Azov i boraca AFU). Od toga je oko 800 išlo na proboj u prvoj koloni, ostali su morali da izađu po za njih probijenom koridoru.

Prva kolona se sastojala od oko 120 komada opreme, uključujući automobile. Na čelu je bio tenk, 2 samohodna topa (haubice) Gvozdika i do 10 borbenih vozila pešadije, kao i MTLB, oklopna vozila i kamioni.

Više od polovine onih koji su hteli da se probiju povuklo se nazad u fabriku. Nekoliko desetina je uništeno artiljerijskim udarima NM DNR. Ipak do 10 grupa sastavljenih od po 3-4 osobe raštrkalo se i pokušavalo da prodre kroz okolinu. Operacija potrage i eliminacije je u toku i nastavlja se.

Zbog toga je došlo do zabune od drugom manjem prodoru. Reč je o ovim lutajućim grupama, sa kojima specijalci i borci na punktovima stupaju u borbu ako ih otkriju. Dakle, u toko je i detaljnija provera automobila na autoputu Volnovaha-Mariupolj.