13.04.2022.

12:38

Foto:

Planeta

NEMAČKA OBJAVILA UPOZORENJE! Posledice rata u Ukrajini biće TEŠKE, RIZIK JE VELIKI!

"Ruska agresija na Ukrajinu predstavlja veliki rizik po nemački privredni rast", navodi se u mesečnom izveštaju ministarstva privrede. Ministarstvo ističe da je trenutno teško proceniti posledice rata u Ukrajini.

"Posledice zavise od dužine i intenziteta rat", dodaje se u izveštaju.

Podsetimo, pet vodećih nemačkih instituta za ekonomska istraživanja znatno su revidirala naniže izglede privrednog rasta Nemačke za ovu godinu u svom prolećnom izveštaju, ističući da nacionalna ekonomija "plovi kroz burne vode" i da se suočava sa najvišim stopama inflacije u poslednjim decenijama.

Oporavak od korona krize se usporava kao rezultat rata u Ukrajini, ali ostaje na pravom koloseku, ocenjuju instituti DIW iz Berlina, IFO iz Minhena, IfW iz Kila, IWH iz Halea i RWI iz Esena, koji predviđaju da će nemački bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 2,7 posto u ovoj godini i za 3,1 odsto u 2023.

U slučaju momentalnog prekida isporuka ruskog gasa u obe godine, bilo bi ugroženo ukupno 220 milijardi evra nemačke privrede, navodi se u sažetku izveštaja koji je Tanjugu dostavio minhenski institut IFO.

„Proces oporavka nemačke privrede ponovo se odlaže. Ekonomsku sliku oblikuju suprotstavljene sile, pri čemu sve one podstiču rast cena“, kaže Stefan Kuts, potpredsednik i direktor istraživanja za poslovne cikluse i rast sa Institutu za svetsku ekonomiju iz Kila. Prema njegovim rečima, ublažavanje pandemijskih mera ograničenja podržava uslužne dlatnosti, dok nastavak problema sa uskim grlima u lancu snabdevanja nakon krize kovida-19 i dalje koči prizvodnju.

„Talasi uticaja rata u Ukrajini utiču na ekonomsku aktivnost i na strani ponude i na strani potražnje. Paketi vladinih podsticaja tokom pandemije već su imali inflatorni efekat. Povećanje cena ključnih energenata nakon ruske invazije (na Ukrajinu) dodatno pojačava pritisak na rast cena“, navodi Kuts.