14.04.2022.

13:20

Foto: Reuters

Planeta

SVE VIŠE KUVA OKO KALINJINGRADA! Prva reakcija NATO na rusku pretnju nuklearnim oružjem - jasan znak Moskvi!? Baltički region davno osiguran

- Nuklearno oružje je uvek držano u Kalinjingradu... međunarodna zajednica, države u regionu, savršeno su svesni toga... Oni to koriste kao pretnju - rekao je Anušauskas, odgovorivši zameniku predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitriju Medvedevu koji je upozorio NATO da će, ako se Švedska i Finska pridruže Severnoatlantskoj alijansi, Moskva će morati da pojača svoju odbranu u regionu, uključujući i nuklearno naoružanje.

- Sadašnje ruske pretnje deluju prilično čudno kada znamo da, i bez sadašnje bezbednosne situacije, oni drže oružje na 100 kilometara od litvanske granice - rekao je ministar odbrane Litvanije.

Kalinjingrad se nalazi na području između dve članice NATO, Litvanije i Poljske

- Ne može više biti govora o bilo kakvom nenuklearnom statusu za Baltik - ravnoteža mora da se uspostavi - saopštio je Medvedev, prenosi Rojters.

On je naglasio da Rusija do danas nije preduzimala bilo kakve mere u tom smislu i da ih nije ni planirala.

Medvedev je još rekao da će u slučaju uslaska Finske i Švedske u NATO Rusija morati ozbiljno da pojača kopnene, pomorske i PVO snage u Finskom zalivu, prenosi agencija RIA Novosti.

On je ukazao i da će se u tom slučaju dužina kopnenih granica Alijanse sa Rusijom više nego udvostručiti, i izneo stav da Moskva na širenje NATO treba da reaguje "bez emocija, hladne glave".

- Koliko je zemalja u NATO, 30 ili 32, u celini za nas nije toliko važno, dve više ili manje, s obzirom na njihov značaj i stanovništvo nema velike razlike - napisao je Medvedev na Telegramu, navode RIA Novosti.

Premijerka Litvanije i litvanski ministar odbrane odgovorili su na rusku pretnju nuklearnim oružjem

Ingrida Simonite, premijerka Litvanije, prokomentarisala je najnoviju pretnju Dmitrija Medvedeva, koji je rekao da se o Baltiku više ne može govoriti bez nuklearnog naoružanja u slučaju da Švedska i Finska zaista uđu u NATO, što je sve izglednije.

"To da Rusija preti nije ništa novo. Kalinjingrad (ruska enklava na Baltiku) je izuzetno militarizovana zona i takva se već godinama nalazi u baltičkom regionu", rekla je Simonite.

Premijerka Litvanije kaže da snažno podržava ulazak Švedske i Finske u NATO.

"Verujem da bi ulazak ovih zemalja u Severnoatlantski pakt značajno ojačao i NATO i nivo bezbednosti u tim zemljama. Mislim da će baltičke zemlje pozdraviti ovu odluku čim bude objavljena", rekla je ona.

Pretnja je "besmislena"

O novoj ruskoj pretnji govorio je i litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas, rekavši da je "besmislena“.

On je rekao da je rusko nuklearno oružje postojalo u Kalinjingradu i pre početka sukoba u Ukrajini.

"Nova ruska pretnja zvuči prilično čudno s obzirom na to da znamo da su Rusi imali nuklearno oružje 100 kilometara od granice sa Litvanijom i pre ukrajinske krize. Rusi imaju nuklearno oružje u Kalinjingradu već duže vreme. Međunarodna zajednica i sve zemlje u regionu regiona su toga potpuno svesni, Rusi to koriste kao pretnju", rekao je ministar.

Bonus video:

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.