14.04.2022.

23:24

Foto: AP/Tanjug

Planeta

(VIDEO) "Istorijski trenutak u razvoju oružja"! Izrael TESTIRAO supermoderno lasersko oružje

Eksperimenti, koje su na jugu zemlje sproveli Direktorat za istraživanje i razvoj pri Ministarstvu odbrane pokazali su da je ovaj laserski sistem uspešno presreo bespilotne letelice, minobacače, rakete i protivtenkovske projektile u različitim scenarijima.


- Ovo je istorijski trenutak u razvoju oružja. Po prvi put, sistem naoružanja koji je zasnovan na energiji zapravo funkcioniše. Ne govorim o idejama, već o sistemu koji funkcioniše - saopštio je danas brigadni general Janiv Rotem.

On je dodao da je njihova misija bila jasna - da pokažu da njihovo oružje funkcioniše pre obeležavanja Psaha praznika, kao što su i planirali. Janiv je objasnio da je serija testiranja koju su obavili omogućila Izraelu da uđe u potpuno novu eru.

- Niko na svetu do sada nije pokazao ovakve sposobnosti. Izrael je prvi pokušao. Nalazimo se u vremenu novih vrsta oružja koje je zasnovano na energiji i mi smo tu - rekao je on.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc izjavio je da je njegova zemlja postala jedna od prvih koja je uspela da razvije moćnu lasersku tehnologiju po operativnim standardima i koja može da izvrši presretanja, piše Jerusalem Post.

- Oružje koje je zasnovano na energiji sa moćnim laserom je, po mom mišljenju, veoma značajan pomak. Ovaj sistem će doprineti smanjenju sposobnosti neprijatelja u svim uslovima - rekao je on.

On je dodao da će biti potrebno vreme pre nego što sistem bude u potpunosti operativan.

- Po prvi put je laserski sistem presreo ciljeve na velikoj udaljenosti. Zahvaljujući izraelskim inovacijama, vojnom estamblišmentu i industriji koje su se udružile, ovo dostignuće će biti štit koji će omogućiti bezbednost za građane Izraela.

Ministar je rekao da će ovaj sistem poboljšati operativne sposobnosti vojske i da će omogućiti fleksibilnost Vladi i mogućnost "da diše" u slučaju izbijanja rata.

On je u martu odobrio izdvajanje nekoliko desetina miliona dolara za razvoj laserskih sistema. Ministarstvo odbrane je potpisalo sporazum sa kompanijom "RADS" o razvoju ovih sistema koji će biti integrisani u  u čuveni izraelski protiv vazdušni sistem "Gvozdena kupola".

Velika prednost ovog sistema je niska cena

Prema rečima brigadira Rotema, ovaj sistem će moći da presretne ciljeve koji su daljeni između osam i deset kilometara laserom čija snaga prelazi 100 kilovata.

On je dodao da su različite simulacije pokazale da da je ovaj sistem bio aktivan tokom sukoba sa Hamasom koji se dogodio u maju prošle godine, da bi uspeo da presretne stotine raketa.

Preko 4.000 raketa i minobacača ispaljeno je ka Izraelu tokom borbi koje su trajale 11 dana, a svaki presretač koštao je desetine hiljada dolara.

- Krećemo u projekat kako bismo završili razvoj i ovaj sistem će biti operativan i postavljen širom zemlje u narednih deset godina - objasnio je on.