21.04.2022.

19:22

Foto: Printskrin Youtube

Planeta

MAMA BILA UPOZNATA SA PLJAVIM POSLOVIMA, "ZAŠTITIĆE NAS AKO TREBA"... Sin Vesne Medenice koristio kriptovani telefon koji ju je odao, klupko crnogorskog kriminala se odmotava...

Hapšenje bivše predsednice Višeg suda Vesne Medenice izazvalo je pravu buru u javnosti. Nakon što je policija lišila slobode na Aerodromu u Golubovcima, Medenici je pozlilo, nakon čega je hospitalizovana u Kliničkom centru Crne Gore.

Iako je, prema određenim informacijama, Medenica trebalo da bude ispitana u bolnici, najpre je privedena na saslušanje u prostorije SDT-a, zbog sumnje za stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj. Potom joj je određeno tužilačko zadržavanje do 72 sata, nakon čega je vraćena u KCCG, gde je pokušala samoubistvo.

Podsetimo, njen sin Miloš Medenica sumnjiči se da je koristio kriptovani telefon preko kog je ugovarao šverc droge iz Kolumbije i krijumčarenje cigareta.

Medenica je u prepisci istakao da je njegova majka upoznata sa njegovim prljavim poslovima i da će ih zaštiti ako zatreba, „jer ih mnogo zna“, aludirajući na konkurente u švercu cigareta.

Hapšenje i saslušanje doskorašnje šefice crnogorskog pravosuđa isprovociralo je reakcije političkih stranaka, nevladinih organizacija, analitičara, ali i celokupne crnogorske javnosti.

Politički analitičar Igor Damjanović istakao je kako je neobično samo po sebi pronaći državu u svetu da se na vrhu njene sudske vlasti punih 18 godina nalazi jedna te ista osoba.

„Po svojoj formalnoj biografiji Vesna Medenica, bivši državni tužilac i predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore, je najznačajnija ličnost u istoriji crnogorskog pravosuđa. To što je najznačajnija ličnost u istoriji pravnog sistema naše države sada osumnjičena za ni manje ni više nego za formiranje kriminalne organizacije najbolja je ilustracija prirode zločinačke prirode mafijaške države Montenegro, koju evo već četvrt vijeka, od razlaza sa Slobodanom Miloševićem i Momirom Bulatovićem, gradi Milo Đukanović“, poručio je Damjanović.

On je rekao da je, Vesna Medenica, po svoj prilici šef kriminalne grupe, za svoj rad na čelu sudske vlasti dobijala pohvale i od organa EU, koji prate proces pridruživanja Crne Gore.

„Stoga nameće se pitanje, da li se primjenom postojećih zakona i sputavanjima od strane stranih ambsada i konsultativnih tijela poput Venecijanske komisije, Crna Gora može izboriti sa mafijom i suzbiti njen maligni uticaj na sve sfere života, uključujući i pravosuđe“, zaključio je u razgovoru Damjanović.