24.04.2022.

16:44

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Planeta

LUDILU NEMA KRAJA, SPREMAJU SANKCIJE PATRIJARHU RUSKOM KIRILU! Skandalozan zahtev Litvanije Evropskoj uniji... ŠTA JE SLEDEĆE?!

- Da, postoji takav predlog (da Evropska unija uključi patrijarha Kirila na listu sankcija). Sve dok se vode rasprave o opštem dogovoru, nemamo konačne odluke da li će biti moguće uraditi to - rekao je Landsbergis.

Prema njegovim rečima, pojedini poglavari pravoslavne crkve u Litvaniji zalažu se za raskid sa Moskovskom patrijaršijom.

- Bez sumnje, ako postoji takva javna odluka da se po uzoru na Ukrajinu, ili bar delimično po uzoru na Ukrajinu, da cela zajednica pristupi Carigradskoj crkvi, biće dobrodošla i vlasti će to podržati - rekao je on.

Na inicijativu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja, krajem 2018. godine formirana je struktura pod nazivom „Pravoslavna crkva Ukrajine" nasuprot kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi moskovske patrijaršije. U januaru 2019. godine, Carigradska patrijaršija dodelila joj je „tomos o autokefalnosti".

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.