26.04.2022.

21:23

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

MOSKVA TVRDI, HERSON JE NAŠ, UKRAJINA NIJE POTVRDILA PAD GRADA I OBLASTI! Put ka Odesi je sada otvoren, Rusija ima i kontrolu nad glavnim izvorom vode?!

U izveštaju novinske agencije Interfaks citira se izjava jednog visokog ruskog zvaničnika koji je rekao da su i u drugim područjima na jugu Ukrajine ruske trupe zauzele delove regiona Zaporožja i Nikolajeva, kao i deo oblasti Harkova istočno od glavnog grada Kijeva, prenosi Rojters.

Ukrajina za sada nije potvrdila da je izgubila oblast Herson.

Herson ima gotovo 300.000 stanovnika i najveći je ukrajinski grad koji je pao u ruske ruke. Značajna je i njegova strateška uloga: mogao bi poslužiti kao ključna baza ruske vojske u prodoru prema unutrašnjosti i prema zapadu, obalom do velikog lučkog grada Odese.

Herson je veliko ukrajinsko industrijsko središte i važna crnomorska luka. Preuzimanje kontrole nad ovim gradom značilo bi i kontrolu nad glavnim izvorom vode.

Ukrajina je nakon ruske aneksije Krima pregradila severni krimski kanal prekinuvši većinu snabdevanja vodom, što je dovelo do velikih nestašica u krimskoj regiji.

Stoga je deblokada puta za snabdevanje vodom i ponovna uspostava opskrbe vodom na poluotoku Krimu bila jedna od prvih ciljeva ruske vojne invazije na Ukrajinu.