28.04.2022.

14:46

Foto:

Planeta

NEMCI OVAKVU KRIZU NE PAMTE OD UJEDINJENJA, objavljena ŠOK BROJKA, ovome se nisu nadali!

Nemačka inflacija neočekivano se ubrzala na najviši nivo od početka 1990-ih, pošto je ruski rat u Ukrajini uzdrmao energetska tržišta i poremetio lance snabdevanja, ocenjuje Blumberg.

Potrošačke cene su u aprilu skočile za 7,8% u odnosu na prethodnu godinu i to je više od prosečne procene od 7,6% u Blumbergovom istraživanju za EU. 

Dok je nemačka privreda koja ima veliki osnonac u u industrij posebno izložena rastućim troškovima inputa, firme i domaćinstva se bore sa rastućim troškovima širom evrozone od 19 članica. Očekuje se da će Evropska centralna banka povećati kamatne stope u narednim mesecima, što bi predstavljalo prvo povećanje u više od decenije.

Najveća evropska privreda suočava se sa značajnom neizvesnošću nakon što je Kremlj ove nedelje zaustavio isporuke prirodnog gasa Poljskoj i Bugarskoj.

Nemačko ministarstvo ekonomije saopštilo je u sredu da očekuje da će inflacija u proseku iznositi 6,1 odsto tokom 2022. godine, pre nego što uspori na 2,8 odsto sledeće godine. Takođe je značajno smanjilo izglede za ekonomski rast.