29.04.2022.

07:00

Foto: AP/Tanjug

Planeta

POLJSKA PLANIRA DA ZAUZME DELOVE UKRAJINE, POMAŽU JOJ AMERI! Glavni Putinov špijun otkrio sve o TRGOVINI SA TERITORIJOM KIJEVA kada rat završi...

Sergej Nariškin, šef ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR), citirao je neobjavljene obaveštajne podatke koji su rekli da Sjedinjene Države i Poljska planiraju da vrate delove zapadne Ukrajine pod poljsku kontrolu.

„Poljska planira da uvede vojnu i političku kontrolu“

„Prema obaveštajnim podacima koje je dobila ruska spoljna obaveštajna služba, Vašington i Varšava rade na planovima za uspostavljanje čvrste vojne i političke kontrole Poljske nad svojim istorijskim posedima u Ukrajini“, rekao je Nariškin u saopštenju SVR.

Poljska je kroz istoriju vladala delovima teritorija koje su danas deo Ukrajine, poslednji put između dva svetska rata. Zapadna Ukrajina, uključujući grad Lavov, pripojena je Sovjetskom Savezu na kraju Drugog svetskog rata. SVR tvrdi da SAD razgovaraju sa Poljskom o planu prema kojem bi poljske mirovne snage, bez mandata NATO-a, ušle u delove zapadne Ukrajine gde su male šanse za sukob sa ruskim snagama.

Klimov je govorio i o navodnim planovima

Poljske SVR, agencija koja je preuzela većinu špijunskih operacija u oblasti izvan Rusije nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, nije objavila dokaze za ove tvrdnje. Viši izaslanik Rusije, senator Andrej Klimov, zamenik predsednika Komiteta za spoljne poslove Saveta Federacije, takođe je danas rekao da Poljska planira da uspostavi kontrolu nad delom Ukrajine. Takođe nije izneo nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Jedan od najbližih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je ove nedelje da Ukrajina ide ka kolapsu u nekoliko zemalja zbog, kako je rekao, pokušaja SAD da iskoriste Kijev za podrivanje Rusije.