01.05.2022.

11:56

Foto: AP/Tanjug

Planeta

TEŠKO NEMAČKOJ AKO UKRAJINA IZGUBI! Američki analitičar tvrdi: Kijev je pred porazom na frontu, a to bi Berlinu moglo opasno da se obije o glavu...

- Nemačka je, kao i druge zemlje u Evropi, pod ogromnim pritiskom Sjedinjenih Država da preduzmu neke mere da pokažu da žele da pomognu Ukrajini, rekao je Riter u intervjuu za Raša tudej.

Takođe je primetio da ukrajinska vojska trpi velike gubitke i da je „na ivici poraza“.

- A, ako Ukrajina bude poražena (a poznato je da Nemačka nije uradila ništa po tom pitanju), to će stvoriti određene probleme političke prirode njenom rukovodstvu, zaključio je Riter.

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je kritike zbog oklevanja Nemačke u snabdevanju Ukrajine oružjem i poručio da odluke donosi brzo, usaglašeno sa saveznicima, ali da je sumnjičav prema ishitrenim akcijama i samostalnom delovanju Nemačke.

Šolcu je lider CDU Frudrih Merc prebacio kukavičluk, na šta mu je kancelar odgovorio, u izjavi za „Zontagsbild“, da nije dovoljno plašljiv da bi takve optužbe ostavile utisak na njega.

Podsetimo, Donji dom nemačkog Bundestaga u četvrtak je velikom većinom glasova podržao peticiju o pomoći Ukrajini koja podrazumeva isporuku oružja, uključujući i teško naoružanje za odbranu od ruskih napada, prenosi Rojters.

"Pored sveobuhvatne ekonomske izolacije i isključenja Rusije sa međunarodnih tržišta, najvažnije i najefikasnije sredstvo za zaustavljanje ruske invazije je intenziviranje i ubrzanje isporuke efikasnog naoružanja i složenih sistema, uključujući teško naoružanje", navodi se u dokumentu nemačkih poslanika.

Peticija, koju su podržale tri stranke u vladajućoj koaliciji i opozicioni konzervativci, usvojena je sa 586 glasova "za", 100 "protiv" i sedam uzdržanih, saopštio je potpredsednik Bundestaga Volfgang Kubicki, navodi britanska agencija.