02.05.2022.

09:21

Foto: Tanjug/AP

Planeta

POLITIKO: Bivši američki vojnici se bore u Ukrajini!

"Politiko" dodaje i da SAD šalju Kijevu vojni materijal, humanitarnu pomoć i novac. Prema "Politiku", američki veteran i bivši policajac iz Čikaga Harison Džozefovic predvodi borbenu grupu koja se zove "jenkiji".

On je rekao da je ta grupa "rasporedila više od 190 dobrovoljaca na borbene položaje i dodelila im druge uloge, dok je u međuvremenu isporučila blizu 15.000 opreme za prvu pomoć".

Džozefovic tvrdi da je ta grupa pomogla da se preseli više od 80 porodica i da pomaže u isporuci hrane i medicinske pomoći na istočnom frontu. On navodi da ima nekoliko hiljada Amerikanaca i ostalih dobrovoljaca u Ukrajini.

"Politiko" je takođe naveo da ukrajinska ambasada u Vašingtonu "odgovarala na upite hiljade Amerikanaca koji žele da pomognu u borbi, kao i da Ukrajina koristi internet da regrutuje dobrovoljce za strane snage u Međunarodnoj legiji odbrane Ukrajine".

Ruski istražni komitet je 27. aprila naveo da se na ukrajinskoj strani nalazi najmanje 16 oružanih grupa koje čine strani plaćenici iz 50 zemalja.

Situaciju u Ukrajini pratite iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.