04.05.2022.

09:07 >> 09:17

Foto: Tanjug/AP

Planeta

TEŽAK UDARAC ZA MOSKVU! EU uvodi potpuni embargo na rusku naftu, banke isključuju iz SWIFT-a! Fon der Lajen objavila detalje ŠESTOG PAKETA SANKCIJA!

Fon der Lajen najavila je predloge u govoru u Evropskom parlamentu.

"Ovo će biti potpuna zabrana uvoza sve ruske nafte, putem mora i naftovoda, sirove i rafinisane. Potrudićemo se da postepeno izbacimo rusku naftu, na način koji omogućava nama i našim partnerima da obezbedimo alternativne puteve snabdevanja i minimalizujemo uticaj na globalna tržišta. Zbog toga ćemo u roku od šest meseci ukinuti ruske isporuke sirove nafte, a rafinisanih proizvoda do kraja godine", kazala je predsednica Evropske komisije.


Za sankcije će biti potrebna jednoglasna podrška 27 zemalja Evropske unije, pri čemu je Slovačka već naznačila da će zahtevati izuzeće, a Mađarska sugeriše da su sankcije za snabdevanje energijom "crvena linija" za njih.

Ostale predložene mere uključuju i navođenje visokih vojnih oficira i drugih osoba optuženih za zločine u Buči i odgovorne za opsadu Marjiupolja, zabranu emitovanja tri ruska državna kanala u  EU, kao i izbacivanje Sberbanke iz platnog sistema SWIFT, zajedno sa još dve velike banke.

Ursula fon der Lajen je rekla da Evropa ima posebnu odgovornost prema Ukrajini, a takođe je predložila "paket oporavka" za zemlju.