07.05.2022.

15:09

Foto: Reuters

Planeta

OVDE ĆE BITI DRUGI AZOVSTALJ?! Ispod fabrike veštačkog đubriva su katakombe, kažu da je 1.000 ljudi dole, Rusi upozorili, POTEZ UKRAJINACA vodiće ka BRUTALNOM SCENARIJU

„Veoma veliko preduzeće. U Azotu ima nekoliko zaštitnih objekata i u njima je nekoliko stotina civila. Rusi napadaju pod izgovorom da se tamo navodno nalaze ukrajinski vojnici“, kaže Vlasenko.

"Severodonjeck, kao privremeni regionalni centar, je njihov glavni cilj. Sa leve strane ga pokriva Rubižnje, koje je već praktično zbrisano sa lica zemlje. S druge strane, Popasna, Gorsk, Zolote, granica regiona, za pristup Severodonjecku i za pristup Bahmutu.Takođe pokušavaju da pređu reku Severski Donjec sa Kreminjom kako bi zašli iza leđa našim snagama. Zato se vode ozbiljne borbe i granatira  oblasti Lisičanska, kao i gradova Privolje i Novodružesk".

Ruski Nacionalni centar za upravljanje odbranom, međutim, tvrdi da su se u fabriku utvrdile ukrajinske snage i da više od 1.000 radnika i njihovih porodica drže kao živi štit, kao i da su u krug fabrike dovezli teško naoružanje kojim gađaju položaje proruskih snaga.

General pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom kaže:

"Po uputstvu mentora iz SAD i Velike Britanije, jedinice oružanih snaga Ukrajine i nacionalistički bataljoni u velikim preduzećima, uključujući i hemijsku industriju, formiraju moćna utvrđena područja. Dakle, na teritoriji preduzeća Azot u Severodonjecku, Luganska Narodna Republika, militanti su postavili teško naoružanje, a više od hiljadu radnika fabrike i lokalnog stanovništva drže se kao „živi štit“ u podzemnim strukturama. Takođe, neonacisti su minirali kontejnere sa hemijski opasnim materijama (amonijak, amonijum nitrat, azotna kiselina) za njihovu momentalnu detonaciju u slučaju prinudnog napuštanja svojih pozicija."

Na svom vrhuncu Azot je bio jedan od najvećih proizvođača veštaćkog đubriva u Sovjetskom Savezu. Ukrajinski oligarh Dmitro Firtaš, koji sada pomaže ukrajinsku vojsku, kupio je fabriku 2011. i inkorporirao je u svoju kompaniju Osthem, koja objedinjuje četiri najveće ukrajinske fabrike đubriva u monopolistički holding. 

BONUS VIDEO: