12.05.2022.

17:28

Foto: AP/Photo

Planeta

"LOŠ DAN ZA PUTINA"... SVE JE BILO PO NJEGOVOM, MOGAO JE DA SE FOKUSIRA NA JUG! Nakon burne reakcije zbog Finske, britanski obaveštajac ceni - ruski "brod isplovio"...

Finska, koja je decenijama vodila politiku neutralnosti, saopštila je danas da želi da što pre uđe u NATO, na šta je usledila burna reakcija Rusije.

"Da bismo razumeli koliko je ovaj potez značajan, moramo da pogledamo istoriju NATO-a. Alijansa je formirana posle Drugog svetskog rata i njen primarni fokus je bio na Nemačkoj, Francuskoj, Britaniji i, naravno, Sjedinjenim Državama", rekla je Džons i dodala:

"To zaista nije ono što je Putin želeo"

Ali posle pada Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih, "baltičke zemlje Estonija, Litvanija i Letonija praktično su odmah podnele zahtev za članstvo u NATO-u".

"Zemlje poput Finske i Švedske, koje su vodile politiku neutralnosti tokom Hladnog rata, odlučile su da vode takvu politiku", rekla je Džons i dodala da će dan kada Švedska i Finska uđu u NATO "biti loš dan za predsednika Putina".

"To zaista nije ono što je on želeo. Neutralnost Švedske i Finske mu je odgovarala jer je mogao da se fokusira na jug", rekao je Džons i dodao:

"Ali sada vrlo malo može da uradi. Taj brod je isplovio."