13.05.2022.

07:00

Foto: Informer/Fotomontaža/Pixabay

Planeta

Rusija iznela šokantne tvrdnje o američkim biolaboratorijama - decu na istoku Ukrajine trovali tuberkulozom?!

Zapadni stručnjaci koji su radili u američkim biolaboratorijama u Ukrajini eksperimentisali su čak i na deci, otkrilo je rusko ministarstvo odbrane. Dokumenta iz tih laboratorija, do kojih je ruska vojska došla, pokazuju da su istraživači u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) namerno trovali decu visokozaraznim sojem tuberkuloze, dajući im lažne novčanice 'naprskane' tim opasnim patogenom.

Veštački napravljeno

General Igor Kirilov, šef odseka za zaštitu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja pri ruskom ministarstvu odbrane, izjavio je da je režim u Kijevu odobrio eksperimente sa tuberkulozom 2020. godine, i to na stanovnicima Slavjanoserbske oblasti.

- Leci izrađeni u obliku novčanica inficirani su uzročnikom tuberkuloze i distribuirani maloletnicima u selu Stepovoe. Organizatori ovog monstruoznog krivičnog dela igrali su na kartu toga što deca stavljaju svašta u usta i često ne peru ruke pre jela, pa lakše mogu da se zaraze - rekao je Kirilov.

On je dodao da su rezultati ruskih bakterioloških istraživanja potvrdili da je patogen nađen na lažnim novčanicama mnogo otporniji na lekove protiv tuberkuloze. To znači da je bolest izazvana takvim sojem mnogo teža i skuplja za lečenje.

- Sanitarna i epidemiološka stanica u Lugansku je, nakon što su se pojavili čudni slučajevi tuberkuloze kod dece, utvrdila da zaraza potiče od lažnih novčanica i da su one najverovatnije inficirane veštački. Do tog zaključka su došli jer su na novčanicama našli ekstremno opasan soj bakterije u koncentraciji koja bez greške izaziva infekciju i razvoj procesa tuberkuloze - kazao je Kirilov.

Prema njegovim rečima, dispanzer za tuberkulozu Luganske Narodne Republike, takođe je primetio znake "namernog inficiranja lažnih novčanica ekstremno zaraznim veštački napravljenim biomaterijalom".

Ruski oficir objasnio je da su eksperimente radili strani stručnjaci koji su u Ukrajinu došli preko trećih zemalja kako bi sakrili američku ulogu u svemu ovome. Svi oni su na brzinu evakuisani iz zemlje početkom ove godine, malo pre nego što je ruska specijalna vojna operacija počela.

- U januaru 2022. strani državljani koji su izvodili eksperimente u biolaboratorijama hitno su evakuisani. Oprema i lekovi koje su koristili, odneseni su u zapadne ukrajinske regione - kazao je Kirilov.

Biološko oružje Ruska vojska je, inače, nakon što je ušla u Ukrajinu, od zaposlenih u tamošnjim laboratorijama dobila dokumenta o strahovitim eksperimentima. Dosad je utvrđeno da su SAD osnovale najmanje 33 biolaboratorije na teritoriji Ukrajine, u kojima su strani stručnjaci radili na proizvodnji biološkog oružja.

Rađeni su opasni eksperimenti sa virusima i bakterijama, među kojima su, osim tuberkuloze, između ostalog, i kuga, antraks, kolera, pa i koronavirus. Istraživanja su rađena i na pticama, koje su korišćene kao prenosioci patogena, ali i na mentalno obolelim ljudima u psihijatrijskim bolnicama u Harkovskoj oblasti.

Američki zvaničnici su nakon ruskog otkrića priznali postojanje "ustanova za biološka istraživanja" u Ukrajini, ali su rekli da je Vašington "samo pružao pomoć u radu koji nije uključivao razvoj biološkog oružja".

 Broj

33 biolaboratorije osnovale su SAD u Ukrajini

SAD dale 224 miliona dolara na istraživanja

Šef ruskog istražnog komiteta, Aleksandar Bastrikin, izjavio je da su SAD od 2005. do 2022. dale najmanje 224 miliona dolara na biološka istraživanja u Ukrajini.

- Identifikovali smo više Amerikanaca uključenih vojno-biološka istraživanja u Ukrajini, uključujući zaposlene u Pentagonu, kao i u kompanijama povezanih sa vojskom SAD - kazao je Bastrikin.