13.05.2022.

14:02

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Planeta

PUTIN SADA IMA JEDAN PRIORITET U UKRAJINI I TO JE SAOPŠTIO ŠOLCU! Nemački kancelar otkio detalje dugog telefoskog razgovora sa ruskim liderom!

Predsednik Rusije skrenuo je pažnju nemačkom kancelaru na to da ukrajinski vojnici grubo krše međunarodno pravo, koristeći se terorističkim metodama, saopštio je Kremlj.

Putin je Šolca izvestio o učešću Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u evakuaciji civila koje su ukrajinski nacionalisti držali kao taoce u fabrici „Azovstalj“ u Marijupolju.

Ruski predsednik je podrobno izložio Šolcu logiku i osnovne zadatke ruske vojne operacije u Ukrajini i obavestio ga o merama za zaštitu bezbednosti civila. U razgovoru je, kako je navedeno, data principijelna ocena toka rusko-ukrajinskih pregovora, koje Kijev suštinski blokira.

Informer

Nemački kancelar Olaf Šolc

Putin i Šolc su se, kako je navedeno, dogovorili da diskusija o pitanjima u vezi s Ukrajinom bude nastavljena preko različitih kanala.

Nemački kancelar je na Tviteru saopštio da je predsednika Rusije pozvao da što pre obustavi borbena dejstva u Ukrajini.

„Tri stvari iz mog dugačkog telefonskog razgovora s Putinom: u Ukrajini mora što pre doći do prekida vatre; tvrdnja da tamo vladaju nacisti nije tačna; i ja sam ukazao na odgovornost Rusije za globalnu prehrambenu situaciju“, napisao je Šolc koji je inicirao razgovor.

BONUS VIDEO: