14.05.2022.

14:51

Foto: Reuters

Planeta

NISITE OBAVESTIO PUTINA DA FINSKA ULAZI U NATO, objavljeno šta mu je ruski lider ODGOVORIO!

Dvojica predsednika su razgovarala telefonom na inicijativu Ninistea, koji je obavestio Putina o nameri njegove zemlje da pristupi NATO. U saopštenju se dodaje da su predsednici otvoreno razgovarali o nameri Finske da postane deo Alijanse.

Kako navode u Kremlju, Putin je tokom razgovora istakao da bi odustajanje od tradicionalne politike vojne neutralnosti bilo greška i da nikakve pretnje po bezbednost Finske ne postoje.
Kada je reč o Ukrajini, Putin je informisao finskog kolegu da su pregovori sa Kijevom praktično prekinuti i da ukrajinska strana nije zainteresovana za ozbiljan i konstruktivan dijalog.

Podsetimo, Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Informer

Finski predsednik Sauli Nisite

Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez. Prema najavama, može se očekivati da dve zemlje naredne nedelje donesu odluku i upute aplikaciju za prijem u Alijansu.