14.05.2022.

16:43

Foto: printscreen

Planeta

UZ "M777", AMERIČKI DALEKOMETNI RAKETNI PROJEKTILI "M549A1" STIGLI UKRAJINI! Ovo u velikoj meri proširuje udarne sposobnosti ukrajinske vojske... (Video)

Ovo u velikoj meri proširuje udarne sposobnosti ukrajinske vojske, povećavajući površinu koja je obuhvaćena uništavanjem ciljeva za skoro 17 kvadratnih kilometara, u poređenju sa upotrebom standardne municije.

Prvobitno se pretpostavljalo da će standardna municija sposobna da pogodi domete do 24,7 kilometara biti poslata u Ukrajinu, međutim, kasnije su na jednoj od fotografija viđene aktivne rakete M549A1 sa dometom leta do 30 kilometara, a izvor je rekao da je, uporedo sa hiljadama dalekometnih granata, takođe stiglo u Ukrajinu sa konvencionalnom municijom.

Prema zvaničnim podacima, Sjedinjene Države su Ukrajini isporučile ukupno 90 lakih vučenih haubica kalibra 155 mm. Ovo, s obzirom na relativno visoku mobilnost, može predstavljati ozbiljnu pretnju regionima koji su već uzeti pod kontrolu ruske vojske, kao i snage Luganske i Donjecke Narodne Republike.

Eksperti smatraju da je za otkrivanje i eliminisanje naoružanja dostavljenog Ukrajini potrebno samo neko kraće vreme, međutim, ukrajinski izvori navode da se oružje koje je stiglo već aktivno koristi.