14.05.2022.

22:45

Foto: printscreen

Planeta

Nova glavobolja za Putina postaje Artik!? SAD spremaju udar na Ruse, pojavili se podaci koji na to ukazuju! (Video)

Američka vojska će pojačati trupe na Aljasci da bi ih bolje pripremila za borbe u ekstremno hladnim uslovima, što, imajući u vidu prošlomesečne manevre gde su neprijatelj bile snage čije izmišljeno ime ima veze sa Sibirom, ukazuje da se SAD ozbiljno spremaju za rat s Rusijom na Arktiku.

Ovo područje, zbog klimatskih promena i topljenja leda, postaje sve atraktivnije zbog potencijalnih novih transportnih ruta i ogromnih zaliha nafte i gasa, a sve se dešava u vreme kada severnoevropske zemlje Finska i Švedska planiraju pristupanje NATO.

Taj njihov potez bi ruskog predsednika Vladimira Putina naterao da deo trupa, uključujući i nuklearne, rasporedi u arktičkom polarnom krugu i to u trenutku kada već ima problema u postizanju ratnih uspeha u agresiji na Ukrajinu.

Kristin Vormut, koja je u Pentagonu zadužena za kopnene trupe, izjavila je da je cilj stvaranje vojne formacije koja je sposobna da se bori u uslovima izuzetno hladnog vremena i da je zbog toga izabrana Aljaska.

- Trudimo se da dođemo da toga da na raspolaganju imamo snage koje su u stanju da se bore na Arktiku, snage koje mogu da prežive i operišu u tom okruženju - navela je Vormutova za AP.

Foks njuz prenosi da će ministarstvo odbrane SAD uskoro doneti konačnu odluku oko trupa na Aljasci, pri čemu će borbena jedinica Strajker biti pretvorena u laku pešadijsku brigadu, a zajedno s još jednom jedinicom onda će biti objedinjena u 11. vazdušnodesantnu diviziju.

Vormutova je navela da će postojeća vozila Strajkera biti zamenjena nečim što je više prilagođeno uslovima na Aljasci.

- Ako ćemo da imamo kopnene snage na Aljasci, one ne mogu da steknu iskustvo tako što će ići (na obuku) u pustinju Mohave - kazala je zvaničnica Pentagona.

Njen komentar se odnosio na manevre koje je ministar odbrane Lojd Ostin posmatrao u aprilu u toj kalifornijskoj pustinji, gde su brigadi američke vojske protivnik bile zamišljene "denovijske" snage. Taj naziv je, očigledno, bio izvučen iz termina denisovski, koji se odnosi na pećinu Denisova u ruskim Altajskim planinama u Sibiru, mestu gde su 2010. pronađeni ostaci Denosovaca, izumrle ljudske podvrste.