15.05.2022.

08:49

Foto: printscreen

Planeta

OVO OSTRVO JE TRN U OKU MOSKVI! Sa Švedskom u NATO-u, ovaj „zid“ bi manje-više postao „put“ za pomoć baltičkim državama... IGRA KLJUČNU PREPREKU U PRETEĆEM RATU SA ZAPADOM

„Ako bi Rusi okupirali delove Švedske, to bi stvorilo neku vrstu... ’zida‘ kroz koji bi NATO morao da se probije pre nego što može da pomogne svojim baltičkim članicama“, rekao je Karlis Neretnijeks, bivši general-major i šef Švedskog koledža nacionalne odbrane.

Sa Švedskom u NATO-u, ovaj „zid“ bi manje-više postao „put“ za pomoć baltičkim državama.“

Nakon što je povukla svoje snage sa Gotlanda nakon raspada Sovjetskog Saveza pre tri decenije, Švedska žurno obnavlja svoje vojno prisustvo na ostrvu, 170 km (105 milja) dugom stenovitom izdanju usred Baltičkog mora koje je popularno mesto za odmor mnogih Šveđana.

Godine 2018. ponovo je aktivirao vojni puk Gotland i ojačao je odbranu ostrva raketama zemlja-vazduh i drugim merama. Izgradnja je deo opšteg ponovnog naoružavanja izazvanog ruskom aneksijom Krima 2014. pročitajte više

Švedska vojska i vlada saopštile da ne veruju da Rusija planira invaziju

Ali akcije predsednika Vladimira Putina u Ukrajini znače da je malo njih voljno da se oslone na tu pretpostavku za svoju bezbednost, a očekuje se da i Švedska i Finska objave da planiraju da podnesu zahtev za članstvo u NATO.

"Kratkoročno gledano, vojna situacija bi bila bolja za Švedsku i za Gotland“, rekao je pukovnik Magnus Frikval iz puka Gotland.

„Efekat praga bi bio veći za Rusiju u smislu napada na zemlju NATO-a nego na zemlju koja nije u NATO-u".

Odluka o pridruživanju bi ponovo nacrtala bezbednosnu mapu Severne Evrope, stvarajući uglavnom neprekinutu grupu NATO država širom kontinenta od Arktika do Crnog mora. Za ljude Gotlanda, čija je slikovita obala prošarana napuštenim mitraljeskim gnezdima iz Drugog svetskog rata, poslednjih meseci doneli su osećaj povratka u prošlo doba, kada se nikada nije sumnjalo u njen strateški značaj na granici Hladnog rata.

„Gotland“, rekao je penzionisani oficir Rutger Banholc, bivši šef domobranstva. „To je nosač aviona"... „Onaj ko sedi na Gotlandu kontroliše velike delove Baltičkog mora".