16.05.2022.

10:26 >> 10:30

Foto: Pixabay

Planeta

Mediji otkrivaju: Postoji rizik od "kolosalnih saobraćajnih gužvi“ na aerodromima!

Zbog prelaska na ručni skrining, putnici se mogu suočiti sa višesatnim čekanjem, upozorilo je udruženje aerodroma. Razlog je zastarelost opreme za skrining i odbijanje stranih dobavljača da prodaju nove Rusiji.

Udruženje aerodroma (obuhvata Domodedovo, Pulkovo, Međunarodni aerodrom Almati i druge – ukupno više od 30 vazdušnih luka) poslalo je pismo Ministarstvu saobraćaja 5. maja, u kojem je navelo da je vek trajanja tehničkih sredstava za pregled putnika, nakon čega se ne mogu legalno koristiti, piše Komersant.

Na mnogim aerodromima oprema ističe u bliskoj budućnosti, a zbog sankcija neće biti moguće zameniti je novom, dodaju iz tog udruženja.

Na nekoliko aerodroma, novinarima je rečeno da, iako se strani dobavljači zvanično nisu odrekli svojih servisnih obaveza, neki od njih su zamrznuli isporuke po već plaćenim ugovorima bez objašnjenja.

Rusiji nema dovoljno okvira za skrining, oko 90 odsto aerodroma je opremljeno opremom iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Finske. Kako bi se izbegle "kolosalne višesatne gužve u posebnoj kontrolnoj zoni" i greške koje se mogu javiti prilikom prelaska na ručne i vizuelne preglede, članovi udruženja predlažu da se vrati praksa "produžavanja resursa", koja je ranije korišćena. 2016.