16.05.2022.

21:08

Foto: Reuters

Planeta

BILI SMO NAJVIŠE ZAVISNI OD RUSKOG GASA, A SADA SMO SE OSLOBODILI POTPUNO! Petkov: Prekinuli smo Putinove novčane tokove!

On je za televiziju „bTV“ rekao da Sofija ne pristaje da ispoštuje zahteve iz sheme plaćanja koje je postavio „Gasprom“, navodno kršeći sporazum.

- Kao što znate, donedavno smo bili zemlja koja je najviše zavisna od ruskog gasa, a sada smo zemlja koja nimalo ne zavisi od njega – svega nakon nekoliko nedelja. Verujemo da je Bugarska znatno doprinela prekidu novčanih tokova koji su išli Putinu - ocenio je premijer na konferenciji za novinare.

Petkov je takođe napomenuo da očekuje da Evropska komisija shvati da će u isto vreme Sofija moći da uvede embargo na rafineriju nafte „Lukoil Neftohim Burgas“.

- Ono što će Bugarska tražiti jeste da bude među onima za koje će biti napravljen izuzetak dok ne budemo imali druge infrastrukturne mogućnosti - dodao je on.

Ranije je parlamentarna stranka „Demokratska Bugarska“, koalicija koju čine „Da Bugarska“, „Zeleni pokret“ i „Demokrate za jaku Bugarsku“, saopštila da je nezadovoljna što nije uspela da ubedi kolege u vladajućoj koaliciji da se ujedine oko stava koji bi omogućio Ukrajini da pruži otpor „ruskoj agresiji“. S tim u vezi, oni su predložili da se imovina „Lukoila“ u Bugarskoj nacionalizuje.


Podsetimo, „Gasprom“ je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj PGNiP zbog toga što isporuke energenta nisu platile u skladu s novom shemom isplate u rubljama.