17.05.2022.

17:00

Foto: AP/Photo

Planeta

SADA JE OPASNO PLOVITI CRNIM MOREM, KREMLJ ZBOG TOGA NEMA MIRA! Moskva neće propuštati brodove dok ne bude deminiranja, A OVO JE RAZLOG ŠTO JE CEO SVET UGROŽEN!

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je od Rusije i drugih država da ne sprečavaju izvoz pšenice iz ukrajinskih luka u zamenu za mere koje bi olakšale izvoz kalijumovih đubriva iz Rusije i Belorusije.

- Stvar je u tome da su ukrajinske luke jako minirane i da je more veoma opasno za plovidbu. Tamo je potrebna operacija deminiranja. To je veoma kompleksna operacija, ali za sada opasnost za plovidbu u tim krajevima je veoma, veoma visoka - rekao je Dmitrij Peskov novinarima.

On je potvrdio da se o tome govorilo na nedavnom sastanku predsednika Vladimira Putina sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešem koji je pokrenuo pitanje o direktnim i indirektnim ograničenjima, uvedenim izvoznicima ruskog đubriva koje predstavljaju veliku opasnost za prehrambenu bezbednost u svetu.

- Naši izvoznici su zainteresovani za realizaciju svojih međunarodnih ugovora, ali, na žalost, uvedeni su ove sankcije koje kao bumerang udaraju po celom svetu - dodao je Peskov.

Odgovarajući na pitanje, da li je Kremlj spreman da razgovara o slabljenju ograničenja u zamenu za propuštanje brodova, Peskov je podsetio da ih Kremlj nije uvodio.

Informer

- Mi tu nema šta da ukidamo, treba da se ukinu ograničenja koja su uvele SAD, evropske države i ostali. Upravo ta ograničenja ne daju da se ide napred - zaključio je Peskov.