20.05.2022.

08:28

Foto:

Planeta

OTKRIVEN VAŽAN DOKUMENT KIJEVA, RUSI NISU SMELI DA GA SE DOKOPAJU?! Na spisku 40 prezimena ukrajinskih vojnika sa Zmijskog ostrva...

Njih je, inače, ukrajinsko rukovodstvo tada proglasilo poginulima i dodelilo im visoka priznanja.

"Sputnjik" je imao uvid u spiskove s prezimenima ukrajinskih vojnika koji su bili angažovani u južnom pravcu, uključujući Zmijsko ostrvo. Do spiskova su došli saradnici ruskog bezbednosnog resora, a na njima je gotovo 40 ukrajinskih vojnika sa Zmijskog ostrva, uključujući one koji su se našli u ruskom zarobljeništvu.

Da podsetimo, Rusija tvrdi da je odbila napad Ukrajine da povrati Zmijsko ostrvo, ali iz Velike Britanije tvrde da bitka nije gotova. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Zmijsko ostrvo dobilo je vitalni i gotovo mitski status u ratu.

Zmijsko ostrvo se nalazi blizu ušća reke Dunav, koja ocrtava granicu Rumunije sa Ukrajinom.

Nedaleko na jugu je rumunska crnomorska luka Konstanca u koju uplovljavaju teretni brodovi koji više ne mogu da plove do Odese.

Ruski vojno-politički analitičar Aleksandar Mihajlov rekao je da bi trupe na Zmijskom ostrvu mogle da budu u poziciji da kontrolišu saobraćaj u severozapadnom delu Crnog mora i delti Dunava - kapiji jugoistočne Evrope.