21.05.2022.

22:44

Foto: Tanjug/Pixabay/fotomontaža

Planeta

Podoljak: Neće biti ustupanja teritorije Rusii, TAKAV SPORAZUM NE PRIHVATAMO! (Foto/Video)

22.42 - Podoljak: Neće biti ustupanja teritorije Rusiji
 

Ukrajina je odbacila mogućnost na da pristane na prekid vatre sa Rusijom i rekla da Kijev neće prihvatiti bilo kakav sporazum sa Moskvom koji uključuje ustupanje teritorije.

Priznajući da stav Kijeva o ratu postaje sve beskompromisniji, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je u intervjuu za Rojters rekao da bi se ustupci osvetili Ukrajini jer bi Rusija uzvratila jače posle svakog prekida borbe.


- Rat neće prestati (posle bilo kakvih ustupaka). Samo će biti stavljen na pauzu na neko vreme - rekao je on Rojtersu u dobro čuvanoj predsedničkoj kancelariji, gde su neki prozori i hodnici zaštićeni vrećama peska.

22.15 - Zelenski razgovarao sa premijerom Italije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je razgovarao sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem i naglasio važnost dodatnih sankcija Rusiji i deblokade ukrajinskih luka.

Zelenski je napisao na Tviteru da je, takođe, zahvalio Dragiju na njegovoj bezuslovnoj podršci nastojanju Ukrajine da postane članica Evropske unije, preneo je Rojters.

20.17 - U Marijupolju mirno, uništeno 15 odsto stambenih objekata

Gradonačelnik Marijupolja Konstantim Ivaščenko rekao je da u gradu mirno.

- U ovom momentu u gradu je mirno. Već nedelju dana nije otvarana vatra na civilne objekte, kuće, infrastrukturu. Zato se nadamo da će ubrzo da se normalizuje život - rekao je on.

U gradu je, kako navodi, u potpunosti uništeno 15 odsto stambenih objekata.

17.35 Narodna milicija LNR preuzela je kontrolu nad uporištem ukrajinskih snaga južno od mesta Popasna, rekao je za Sputnjik jedna od pripadnika milicije.


Prema njegovim rečima, da je to bilo veoma dobro utvrđen položaj snaga Kijeva.
Portparol Narodne milicije Ivan Filiponenko rekao je da je oslobođeno mesto Novozvanovka.

Informer

 

17.30 Plaćenici u Ukrajini suočavaju se sa nedostatkom oružja, municije, pancir prsluka i prve pomoći, rekao je za „Ajriš tajms“ jedan od njih, Britanac.


„Mnogi su došli sa Zapada sa prevelikim očekivanjima da će biti potpuno opremljeni čim stignu ovde. Ali, nije bilo ni pancira ni oružja a ljude su ipak slali na front“, rekao je on.
 

17.13 - Zelenski se sastao sa premijerom Portugala

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa premijerom Portugala Antoniom Kostom.

Zelenski je na Telegramu naveo da je sa Kostom razgovarao o daljoj pomoći Portugala Ukrajini u pogledu odbrane, kao i o šestom paketu sankcija Rusiji, procesuiranju ratnih zločinaca, prijemu u EU i posleratnoj obnovi, prenosi Gardijan.

Premijer Portugala je na svom Tviter nalogu objavio da ta zemlja "nedvosmisleno" stoji uz Ukrajinu i da je "posvećen daljem produbljivanju humanitarne, finansijske i vojne podrške" toj zemlji, navodi britanski list.

16.14 - Slucki: Ukrajinskim borcima suđenja na razlicitim nivoima

Predsednik Odbora ruske Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki rekao je da će akcije ukrajinskih boraca u Marijupolju i Kramatorsku biti predmet suđenja na različitim nivoima.

- Da, sudovi će biti obavezni. Neprihvatljivo je opraštati takve stvari da se takve situacije nikada više ne bi dešavale u ljudskoj istoriji - poručio je Slucki u razgovoru sa šefom samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denisom Pušilinom, prenose RIA Novosti.

14.18 - Rusija zrabranila ulazak Bajdenu, Blinkenu i šefu CIA-a

Rusija je danas saopštila da je zabranila ulazak u zemlju za 963 američkih državljana, uključujući predsednika Džozefa Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijama Bernsa.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju naglasilo da je ovaj korak odgovor na sankcije koje SAD stalno nameću Rusiji i upozorilo da će "neprijateljske akcije” i dalje dobijati “odgovarajući odgovoor”, prenosi RIA Novosti.


13.27 -Zamenica ukrajinskog ministra: "Rusi prisilno evakuišu"

13.17 - Bajden potpisao

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon usvojen u Kongresu SAD koji obezbedjuje pomoć od 40 milijardi dolara za Ukrajinu u ratu protiv Rusije, saopštila je danas Bela kuća.

Kako su javile agencije, Bajden je ratifikovao dokument tokom posete Južnoj Koreji. Od 40 milijardi dolara, šest je za opremanje Ukrajine oklopnim vozilima i jačanje protivvazdušne odbrane.

12.48 - Pušilin: Neophodan tribunal

Šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin, rekao je danas da je neizbežan tribunal protiv ukrajinskih boraca, koji su se krili u čeličani Azovstalj u Marijupolju, i da je to zahtev javnosti.

"Verujem da je Tribunal neizbežan, pravda mora pobediti. Ovo je zahtev običnih ljudi, ovo je zahtev društva, ovo je zahtev zdravog dela svetske zajednice", rekao je Pušilin tokom sastanka sa predsednikom Odbora Državne dume za međunarodne poslove Leonidom Sluckim.


12.31 - Deminiranje u Azovstalju

12.12 - Iznad Ilovajska (DNR) PVO sistemi presreli ukrajinsku raketu "Točka-U"

11.42 - "Oboreno 14 neprijateljskih dronova"

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom jučerašnjeg dana ruska avijacija oborila ukrajinski avion Su-25, kao i da su snage PVO oborile 14 neprijateljskih dronova.

Uništeno oružje iz Amerike i Evrope

Ruska vojska je svojim visokopreciznim naoružanjem uspela da uništi veliku količinu oružja koju je ukrajinska vojska dobila od Evrope i SAD, izjavio je Konašenkov.

Ta partija naoružanja uništena je raketama „Kalibar“, koje su ispaljene sa brodova.

Takođe, „kalibrima“ je uništen i rezervoar sa gorivom koje se nalazilo u Odesi, a koje je služilo za snabdevanje ukrajinskih ekstremista.

Sa druge strane, artiljerijskim naoružanjem uništeno je 77 komandna centra ukrajinske vojske, 43 artiljerijske jedinice, kao i 10 skladišta sa municijom.

11.41 - Ruska vojska raketirala skladište goriva kod Odese

Ruska vojska danas je izvestila o raketnom napadu na skladišta goriva u blizini ukrajinskog grada Odese.

"U Odeskoj oblasti, u lučkoj fabrici, visokoprecizne rakete ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga uništile su skladišta sa gorivom namenjenim za oklopna vozila", saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi Interfaks.

Konašenkov je naveo da su su visoko preciznim vazdušnim raketama pogođena tri komandna mesta, uključujući komandno mesto 109. brigade teritorijalne odbrane u rejonu naselja Bahmut.
Ruska vojska je uništila i bazu za obuku ukrajinskih specijalaca u blizini jezera Sasik u Odeskoj oblasti, navodi Interfaks.

10.55 - Erdogan s Džonsonom: Želimo biti sigurni da će Finska i Švedska poštovati vrednosti NATO-a

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom i kazao mu da najveći problem oko zahteva Švedske i Finske za prijem u NATO predstavljaju veze tih država sa "elementima pod kontrolom terorističke organizacije YPG/PKK", javlja turska državna novinska agencija Anadolija.

10.45 - Mihail Podoljak pozvao je da se u potpunosti izbaci reč "Rusi" iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i iz Harkovske oblasti

"Ja sam za to da se u Harkovskoj oblasti u potpunosti zaboravi na reč 'Rusi'. Za to sam da se reč 'Rusi' zaboravi i u Donjeckoj i Luganskoj oblasti", rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

10.32 - Ruska garda je neutralisala više od 20 „fotozamki“ od početka sukoba

Od početka specijalne operacije Ruske Federacije u Ukrajini, saperi ruske garde uništili su više od 20 miniranih fotozamki, prenosi pres-služba resora.

- Od početka specijalne vojne operacije, saperi Ruske garde otkrili su i uništili više od 20 takozvanih kamernih zamki – izviđačke i signalne opreme minirane usmerenim minama - navodi se u izveštaju.

10.30 - DNR: "Eliminisana 23 Ukrajinca"

Vojska Donjecke Narodne Republike tokom proteklog dana eliminisala je 23 Ukrajinca, saopštila je Narodna milicija Republike.

- Naši vojnici su tokom proteklog dana uništili 23 ukrajinska nacionalista, jedan vatreni položaj haubice D-30 kalibra 122 mm, dva tenka i dva borbena vozila pešadije. Jedno borbeno vozilo pešadije, dva oklopna transportera, jedan ZU-23-2. Zarobljeni su protivavionski top i tri kamiona - navodi se u poruci policije na Telegram kanalu.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak na kome se vidi kako ruski inženjerci rade na razminiranju teritorije LNR.

Inžinjerske trupe pronalaze i neutrališu nagazne i druge mine, kao i zamke koje su ukrajinski nacisti postavili u blizini puteva i stambenih zgrada.

10.17 - Ovo su indikativne procene borbenih gubitaka Rusije od 21. maja, prema Oružanim snagama Ukrajine

10.16 - Zelenski predlaže formalni sporazum o naknadi štete iz ruske imovine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je u petak uspostavljanje formalnog sporazuma sa savezničkim zemljama kako bi se obezbedila kompenzacija Rusije za štetu koju su njene snage izazvale tokom rata.

10.15 - Predstavnici pet zemalja APEC-a napustili sastanak tokom izlaganja ruskog ministra

Predstavnici Sjedinjenih Država i još četiri države napustili su sastanak ministara trgovine zemalja Azijsko-pacifičkog regiona u Bangkoku, protestujući protiv ruske invazije na Ukrajinu, potvrdili su zvaničnici.

Predstavnici Kanade, Novog Zelanda, Japana i Australije pridružili su se Amerikancima i napustili sastanak Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), potvrdila su izveštaču Rojtersa dva tajlandska zvaničnika i dvojica diplomata.

Napuštanje sale predstavnika pet zemlja dogodio se tokom govora ruskog izaslanika, ministra ekonomskog razvoja Maksima Rešetnjikova, na otvaranju dvodnevnog sastanka ove organizacije koja broji 21 člana, prenosi agencija Kjodo.

08.51 - Oružane snage Ukrajine likvidirale su desetine jedinica vojne tehnike, tri desetine automobila i magacina koje je Rusija koristia kao vojnu bazu kod Izijuma

09.00 - Gasprom potvrdio potpunu obustavu isporuke gasa Finskoj

Ruski "Gasprom" potvrdio je potpunu obustavu isporuka gasa Finskoj od danas, zbog odbijanja da gas bude plaćen u rubljama.

Do kraja radnog dana 20. maja "Gasprom eksport" nije primio uplatu za isporuku gasa u aprilu od finskog Gasuma, u skladu sa Ukazom predsednika Ruske Federacije, navedeno je u saopštenju, prenosi list Izvestija.

Dodaje se da je 2021. godine Gasprom eksport isporučio finskoj kompaniji Gasum 1,49 milijardi kubnih metara gasa, što je činilo dve trećine ukupne potrošnje gasa u Finskoj.

Prethodno je finsko Ministarstvo energetike saopštilo da su isporuke ruskog gasa Finskoj obustavljene jutros.

Gasprom eksport je juče obavestio finsku energetsku kompaniju Gasum da će isporuke prirodnog gasa Finskoj prestati 21. maja ujutru zato što Finska nije pristala da plaća gas u rubljama, navodi finsko Ministarstvo za rad i privredu.

08.38 - "Briljantna pobeda"

Oslobođenje fabrike "Azovstalj" od ukrajinskih nacista predstavlja briljantnu pobedu ruske vojske, izjavio je šef Krima Sergej Aksjonov.

"Čestitam našim vojnicima sa ovom briljantnom pobedom. Ova operacija predstavlja neslavni završetak ere ukrajinskih boraca. Drugog ishoda nije ni moglo biti jer svi oni koji se ugledaju na Hitlera i Banderu su osuđeni na to da završe kao i oni", rekao je on.

08.31 - Obustavljene isporuke ruskog gasa Finskoj

Isporuke ruskog gasa Finskoj obustvaljene su jutros u 07.00 sati po lokalnom vremenu, saopštio je finski operater gasnog sistema.

"Snabdevanje Finske prirodnim gasom prema 'Gasumovom' ugovoru o snabdevanju je prekinuto. Uvoz gasa preko ulazne tačke Imatre je zaustavljen", navodi se u saopštenju.

Imatra je ulazna tačka za ruski gas u Finsku.

"Gasum" će od danas, tokom predstojeće letnje sezone, snabdevati prirodnim gasom svoje kupce iz drugih izvora kroz gasovod Baltikkonektor.

08.00 - UKR: Ruske trupe pokusavaju da obnove rad luke u Marijupolju

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske trupe pokušavaju da obnove rad luke u Marijupolju.
Navodi se da ruske snage preduzimaju mere za obnavljanje funkcionisanja luke i da rade na razminiravanju infrastrukture, prenosi Unian.
Drugi detalji nisu navedeni.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je sinoć da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Marijupoljom i fabrikom Azovstalj.

07.20 - Litvanija od sutra bez gasa, nafte i struje iz Rusije

Ministarstvo energetike Litvanije saopštilo je da ta država od sutra neće uvoziti struju iz Rusije, tako da u toj državi više neće biti ruskog gasa, nafte, ni struje.
Ministar energetike Dajnjus Krejvis izjavio je da je to važna prekretnica ne samo na putu Litvanije ka energetskoj nezavisnosti, već i izraz solidarnosti sa Ukrajinom, prenosi litvanski portal Delfi.

"Ne možemo dozvoliti da se našim novcem finansira ruska vojna mašina", rekao je Krejvis.

Potrebe Litvanije za gasom podmiruje LNG terminal u Klajpedi, gde gas stiže iz Sjedinjenih Država, a kada je reč o struji, Litvanija će se oslanjati na proizvodnju i uvoz iz zemalja EU preko Švedske, Letonije i Poljske.

Litvanija je početkom aprila prestala da uvozi gas iz Rusije.

07.15 - Pet raketa ispaljeno na Jasinovatu

Ukrajinske trupe pucale su na Jasinovatu, ispalivši 5 raketa iz BM-21 „Grad“, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

07.10 - Ukrajinske trupe pogodile pravoslavni hram u DNR

Ukrajinske trupe nastavljaju brutalna dela u Donbasu.

Granata koju su ispalile Oružane snage Ukrajine sinoć je odsekla jedan od krstova Uspenskog sabornog hrama u manastiru Svetog Nikole u ​​DNR.

07.05 - SAD planiraju da zadrže 100.000 vojnika u Evropi

Sjedinjene Američke Države će u doglednoj budućnosti zadržati 100.000 vojnika u Evropi, ukoliko Rusija poveća pretnje Švedskoj i Finskoj ili članicama NATO, izjavilo je nekoliko američkih zvaničnika.
Broj američkih vojnika bi privremeno mogao i da se poveća ukoliko NATO bude izvodio više vojnih vežbi u regionu, a SAD bi mogle da uspostave dodatne baze u Evropi ako se bezbednosno okruženje promeni, rekli su zvaničnici, prenosi CNN.
Takvi planovi se razmatraju nakon jučerašnjeg sastanka šefova NATO u Briselu, a preporuke će biti iznete na samitu ministara odbrane NATO u junu.
SAD su povećale svoj kontingent u Evropi sa 60.000 pre ruske invazije na Ukrajinu na oko 100.000. Vojnici koji su se priključili nakon invazije na Ukrajinu, raspoređeni su uglavnom u zemljama na istočnom krilu kao podrška evropskim članicama.

07.05 - Granatirana Ozerjanovka

Ukrajinski vojnici su u petak u 22.00 časova pucali na selo Ozerjanovka, ispalivši 10 mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

07.05 - Rusija: Kasparov i Hodorkovski na listi stranih agenata

Ministarstvo pravde Rusije stavilo je na listu stranih agenata šahistu i političara Garija Kasparova i bišeg direktora "Jukosa“ Mihaila Hodorkovskog.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva, Hodorkovski je stavljen na spisak zbog "političke delatnosti", koje su povezane s Ukrajinom. I Kasparov je na listu dospeo zbog političkih aktivnosti i on se dovodi u vezu s Ukrajinom i nevladinom organizacijom Hjuman rajts fondejšn, prenosi Sputnjik.

Zakon o fizičkim licima - stranim agentima donet je 30. decembra 2020. godine i prema njemu stranim agentom može biti proglašeno bilo koje fizičko lice, bez obzira na državljanstvo, a koje na teritoriji Rusije obavlja političku delatnost ili se bavi prikupljanjem podataka o vojnoj i vojno-tehničkoj delatnosti Rusije u interesu stranih izvora i uz materijalnu podršku tih izvora.

07.00 - Ramzan Kadirov objavio je novi video u kojem poziva militante koji i dalje misle da brane Ukrajinu da polože oružje.

"Danas vidimo kako su se odvratni Bandera, nacisti, đavoli predali sa Azovstala. Oni su sami patili i mučili civile“, dodao je šef Čečenije.

07.00 - Rusko ministarstvo odbrane objavilo je večeras video-snimak na kojem se vidi kako poslednji pripadnici Azovskog puka napuštaju čeličanu Azovstal u Mariupolju. Na snimku se vidi kako ruski vojnici proveravaju lične stvari vojnika koji su se predali, kao i njihove tetovaže, prenosi TAS S.


07.00 - Erdogan za danas najavio razgovor sa zvaničnicima Finske

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je za danas razgovor sa zvaničnicima Finske, dok istovremeno izražava protivljenje kandidaturi Švedske i Finske za članstvo u NATO. Obraćajući se novinarima, Erdogan je juče rekao da je o tom pitanju razgovarao sa holandskim premijerom Markom Ruteom, a da će razgovarati i sa britanskim zvaničnicima u subotu, preneo je Rojters. On nije precizirao sa kojim finskim i britanskim zvaničnicima će razgovarati. 

07.00 - Mađarska za embargo na rusku naftu samo morskim putem

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je Budimpešta predložila Evropskoj uniji da uvede embargo na isporuku ruske nafte morskim putem, a da se isporuke naftovodima izuzmu iz sankcija, kako bi privrede zemalja tog bloka nastavile normalno da funkcionišu.

„Ako Evropska unija želi da kazni Rusiju po pitanju nafte, onda je neophodno uvesti embargo na isporuke nafte morskim putem, jer one čine najveći udeo u isporuci ruske nafte Evropi, dok su isporuke putem naftovoda manje", rekao je Sijarto u intervjuu za TV kanal Foks njuz.

Dodao je da ako zemlje EU odluče da naprave izuzetak po pitanju sankcija za snabdevanje naftovodom, privrede zemalja članica nastaviće da funkcionišu, a EU će postići svoj cilj.

Napomenuo je da Majdarska neće moćida kupi dovoljno nafte uz drugih izvora u slučaju da joj se uskrati ruska nafta i dodao bi njegovoj zemlji bilo potrebno da uloži 550 miliona evra za tehnološku pripremu svoje rafinerije da preraduje druge vrste gasa i nafte osim ruskih.

07.00 - Zelenski: Borcima rečeno da izađu iz Azovstalja i spasu se

Borcima koji su bili u opkoljenom Azovstalju rečeno je da izađu i spasu živote, rekao je sinoć ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, nakon što je Moskva saopštila da je čeličana u Marijupolju "potpuno oslobođena".

"Momci su u petak primili jasan signal od vojnih komandanata da mogu da izađu i spasu živote", rekao je Zelenski na ukrajinskoj televizijii, prenosi BBC.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je sinć da je resorni ministar Sergej Šojgu obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina o "potpunom oslobađanju Marijupolja od ukrajinskih militanata".

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov naveo je da je od 16. maja 2.439 pripadnika puka "Azov" i drugih ukrajinskih snaga, koji su bili blokirani na teritoriji fabrike Azovstalj, položilo oružje i predalo se.

Poslednji pripadnici ukrajinskih snaga predali su se u petak, dodao je on.