24.05.2022.

14:48

Foto: Reuters

Planeta

NATO UPAO U ZAMKU! UVREĐENA TURSKA ĆE DECENIJAMA SLABITI ALIJANSU IZNUTRA?! Da li Ankara Evropi čini uslugu? "The National Interest" pojašnjava

Kako se navodi u članku, zapadne zemlje bi mogle da izvrše pritisak na Ankaru koji će uticati na njenu poziciju. Na primer, blokiranje dogovora o prodaji unapređenih lovaca F-16 ili ograničavanje interoperabilnosti turske vojske sa oružanim snagama drugih članica organizacije.

„Ipak, ovi koraci mogu imati i suprotan efekat. Erdogan će radije da pojača konfrontaciju nego da se povuče. On je to već učinio kao odgovor na sankcije Zapada nakon kupovine ruskog S-400, protivraketnog odbrambenog sistema u 2017. Posledice kolektivnog pritiska će uništiti solidarnost u NATO- u“, kaže Episkopos.

On je pojasnio da ne postoji mehanizam za isključenje zemalja u Severnoatlantskoj alijansi i malo je verovatno da će Erdogan sam odlučiti da iz nje izađe.

„Uvređena Turska će decenijama slabiti blok iznutra“, predviđa novinar.

Prema rečima analitičara, visoki zvaničnici Vašingtona i Brisela su ekspanziju u Skandinaviji predstavili kao nesumnjiv uspeh, koji će ojačati koaliciju u uslovima rastućih tenzija u Evropi. Oni su zapravo pokrenuli opasan dug proces sa potencijalno ozbiljnim posledicama po dugoročno jedinstvo Zapada, rezimirao je Episkopos.

Informer

Finska i Švedska su počele da razgovaraju o mogućnosti napuštanja svoje dugoročne neutralnosti i pridruživanja Severnoatlantskoj alijansi zbog ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će ta organizacija biti srećna da vidi skandinavske države u svojim redovima i da im pruži priliku za brzu integraciju.
 
Moskva je istakla da NATO ima za cilj konfrontaciju . Kako je primetio pres-sekretar predsednika Rusije,  Dmitrij Peskov, njeno dalje širenje neće doneti veću bezbednost Evropi. Istovremeno, predstavnik Kremlja je precizirao da moguć ulazak Helsinkija i Stokholma u NATO ne smatra egzistencijalnom pretnjom Moskvi.