26.05.2022.

20:17

Foto: Printscreen/Fotomontaža

Planeta

ŠAH-MAT! RUSIJA RUŠI NATO IZ AFRIKE, UKRAJINA VIŠE NIJE PRVI INTERES AMERA I ZAPADA! Putin je već pod svoju kontrolu stavio Siriju, Mali i Libiju... I NE MISLI DA STANE

- NATO ne može ostati ravnodušan u ovoj situaciji - rekla je Margarita Robles, španska ministarka odbrane, govoreći o širenju operacija ruskih državnih i ruskih privatnih vojnih kompanija, poput Vagner grupe, u zemljama poput Malija i Libije.

Ona je rekla da akcije ruskih aktera podstiču organizovani kriminal i terorizam na kontinentu.

Britanski ministar odbrane, Ben Volas, koji je došao u Madrid da razgovara o predstojećem junskom samitu NATO-a koji se održava u španskoj prestonici, rekao je da bi rastuća nestabilnost u kombinaciji sa glađu u Africi, koja bi mogla biti pogoršana ratom u Ukrajini, mogla značajno uticati na Evropu.

- Ako Rusija može da koristi migrantske tokove kao oružje na jednom kraju Evrope, oni ga sigurno mogu koristiti i na drugom - rekao je Volas, misleći na krizu 2021. na granici Poljske i Litvanije sa Belorusijom, za  koju optužuju Aleksandra Lukašenko i navode da je veliki saveznik Rusije.

Kriza je počela kada je beloruski režim Aleksandra Lukašenka počeo da ohrabruje hiljade migranata iz Afrike i Bliskog istoka da upadnu na granicu EU u znak odmazde za sankcije EU toj zemlji.

Volas je podržao Roblesov poziv da NATO uključi odbranu svog južnog krila u svoj novi strateški koncept.

Osnovna vojna doktrina alijanse biće izrađena na samitu u Madridu.

- Strateški koncept NATO-a mora da obuhvati ceo NATO, svu teritoriju koju pokriva kroz svoje partnerstvo - rekao je on i dodao:

- Ruska armija je već iscrpljena, slomljena, vidimo da izvlači opremu iz penzije. Ruska mornarica će biti veća pretnja, Vladimir Putin će koristiti svoju mornaricu kao način da zastraši svoje neprijatelje, a to znači da cpovećati uticaj i u drugim delovima, uključujući južno krilo - tvrdi britanski ministar odbrane Ben Volas.